UM Sadu, dată în judecată de 100 de salariaţi

Circa 100 de salariaţi ai Uzinei Mecanice (UM) Sadu au dat în judecată unitatea pentru obţinerea unor drepturi băneşti. Este vorba de sporul de vechime pentru ultimii trei ani, care nu a mai fost inclus în salariul de bază, aşa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă, spune avocatul Pantelimon Manta, cel care le va reprezenta interesele în instanţă, salariaţii fiind văduviţi cu sume cuprinse între 1000 şi 2000 de lei.   

Apărătorii salariaţilor Uzinei Mecanice Sadu spun că salariaţii au fost privaţi de anumite drepturi din Contractul Colectiv de Muncă (CCM) în perioada 2012-1014, în sensul că sporul de vechime le-a fost calculat în funcţie de salariul realizat şi nu de salariul de bază. De anul acesta unitatea a acordat drepturile conform CCM, spune avocatul Pantelimon Manta. "Deocamdată numai vreo 100 de angajaţi reprezint pentru că ei, de fapt, sunt reprezentaţi de sindicate, şi domnul preşedinte al sindicatului, domnul Tănăsoiu, a venit la mine şi m-a rugat să-i reprezint. Litigiul este unul destul de simplu. Nu e unul complicat, fiind doar pentru sporul de vechime care a fost calculat la salariul realizat şi nu la salariul de bază. Uneori salariul realizat la ei, având în vedere dificultăţile financiare pe care le-au avut, era sub nivelul salariului de bază şi atunci e o diferenţă mică salarială, dar sunt mulţi oameni. Nu e un litigiu foarte complicat dar e mult de muncă, trebuiesc multe hârtii. De la 1 ianuarie 2015 le-au dat drepturile conform contractului", a declarat avocatul Pantelimon Manta.   

Avocatul estimează că în următoarea perioadă vor fi depuse circa 400-500 de astfel de acţiuni. La UM Sadu prestează activitate circa 900 de salariaţi, numai că nu toţi sunt reprezentaţi de acelaşi sindicat. Printre cei care îşi cer drepturile în instanţă se numără: Maria Mihăilă, Elena Danciu, Lucreţia Vladu, Maria Hanke, Cornelia Niţă, Gheorghe Vâlceanu şi Nicoleta Mitu. 

Procesele sunt în stare incipientă, recent fiind puse pe rol la Tribunalul Gorj, drept pentru care deocamdată nu a fost acordat un termen de judecată.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: