UM Sadu, dată în judecată pentru grupele speciale de muncă

Casa Judeţeană de Pensii Gorj a acţionat în instanţă Uzina Mecanică Sadu. Uzina de armament nu a putut dovedi că anumiţi salariaţi, care acum solicită pensionarea, au lucrat în condiţii speciale de muncă.

În această situaţie ar fi zece salariaţi, deocamdată. „Am constatat, în momentul în care anumite persoane au solicitat ieşirea la pensie, că în declaraţiile nominale, aceste persoane au fost încadrate în condiţii speciale. După cum se ştie, începând cu aprilie 2001 erau necesare anumite avize de încadrare în condiţii speciale pentru cei care lucrau în aceste condiţii 100% din timpul normal de lucru şi, evident, pentru anumite persoane, în momentul în care au solicitat înscrierea la pensie, s-a constatat că nu ar fi lucrat în aceste condiţii sută la sută. Casa de Pensii a făcut nişte demersuri anterior chemării la instanţă, prin care am solicitat documente justificative care să ateste faptul că aceste persoane au lucrat 100% din timpul de lucru în acele condiţii. Din păcate, angajatorul, în speţă Uzina Mecanică Sadu, nu a pus la dispoziţie aceste documente, prin urmare, potrivit legii, am fost nevoiţi să ajungem la instanţă”, a declarat Daniela Negoiţă, directorul adjunct al Casei de Pensii Gorj.

„De mi-aş pune demisia şi nu pot să anulez”

Conducerea UM Sadu spune însă că aceste recunoaşteri de grupe au fost făcute de o comisie specială şi că nu se poate reveni asupra deciziilor. Mai mult, directorul UM Sadu, Nicolae Dijmărescu, susţine că în momentul de faţă mai sunt şi alţi foşti salariaţi, acum pensionari, care au beneficiat de această grupă specială. „Dacă este vorba de perioada 2001-2005, când acele recunoaşteri de grupe s-a făcut de către comisie, eu nu pot acum, după atâţia ani, să anulez nişte documente. Ei vor să le anuleze prin instanţă. Numai că tot de ele sunt recunoscute, şi atunci ce faci cu oamenii care au ieşit deja la pensie. Listele au fost făcute şi recunoscute de către o comisie, eu nici nu eram în perioada aceea. Comisia a fost formată din oameni din uzină, de la ITM, poate şi de la Bucureşti. De mi-aş pune demisia şi nu pot eu să anulez o hârtie dată de altcineva acum zece ani. Sunt liste cu persoanele care au beneficiat de grupă de muncă în aceea perioadă”, a spus Nicolae Dijmărescu.

„Cele spuse de directorul unităţii sunt întărite şi de şefa de personal de la UM Sadu. Mihaela Taşcău, şef Resurse Umane, susţine că responsabilitatea este a comisiei de la vremea respectivă. „Este responsabilitatea comisiei care a făcut încadrarea la vremea respectivă. Conducătorii locurilor de muncă dau listă cu persoana care lucrează 100% din timp în condiţii speciale, numai ei ştiu situaţia, că ei coordonează. Pe baza acelor liste se întocmesc deciziile. Din câte observ eu, Casa de Pensii vrea nişte declaraţii rectificative negativ, să zic aşa. Că dânşii au nişte suspiciuni, asta se va vedea punctual, probabil de asta s-a şi apelat la instanţă”, a spus Mihaela Taşcău, şef personal UM Sadu.      

Vizualizări: 1,626

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: