UM Sadu, restantă la plata taxei pe stâlp

Dacă Parcul Industrial Sadu a scăpat ca prin urechile acului de plata impozitului pe construcţii speciale, Uzina Mecanică Sadu va trebui să plătească bani grei. Este vorba de 157 mii lei, taxa calculată pentru anul în curs. Declaraţia a fost depusă în termenul legal însă plata primei tranşe nu s-a făcut. Pentru fiecare zi de întârziere va trebui să plătească penalităţi.

Uzina Mecanică (UM) Sadu are de plătit sume importante la bugetul de stat aferente impozitului pentru construcţii speciale, dat fiind faptul că în patrimoniul unităţii există o microhidrocentrală care produce energia folosită în unitate şi asigură alimentarea cu apă a oraşului Bumbeşti Jiu. Sunt luate în considerare la calcul atât clădirile, cât şi conductele, dar şi celelalte instalaţii ale acesteia. Recent, Uzina Mecanică Sadu a scăpat de datoriile de 180 de milioane de lei după ce Guvernul a decis anularea obligaţiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament. Acum riscă să dea înapoi banii şterşi de Guvern dacă nu va plăti cât mai repede prima tranşă din impozitul pentru construcţii speciale. 78.5 mii lei trebuia să plătească până la 26 mai UM Sadu. Pentru fiecare zi de întârziere se percep penalităţi de 0,04% din sumă. „Am depus declaraţia în timp util însă nu am avut fondurile necesare pentru achitarea primei tranşe. Avem anul acesta de plătit suma de 157 mii lei, datorită faptului că deţinem microhidrocentrala care asigură apa în localitate şi produce energia pe care o folosim noi”, a spus Gheorghe Stoica, directorul UM Sadu.

Uzina va fi monitorizată an de an, timp de cinci ani, iar dacă va avea obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, atunci datoriile vor fi repuse în sarcina unităţii, plus penalităţi.

SUME

Conform Administraţie Judeţene a Finanţelor Publice Gorj circa 70 de societăţi din rândul contribuabililor mici şi mijlocii şi-au declarat în ultimele zile impozitul pe construcţii speciale. Puţin peste jumătate din acestea au plătit prima tranşă. Altele au plătit integral. Sumele colectate de la societăţile care şi-au achitat dările însumează 430 mii lei.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: