Un comisar şi doi agenţi de poliţie, judecaţi pentru muşamalizarea unui caz

Încă trei poliţişti din Gorj au probleme cu legea, după ce şi anul trecut au fost peste 20 în astfel de situaţii. De această dată, doi sunt acuzaţi că au falsificat documente dintr-un dosar pe care îl instrumentau, iar al treilea a supervizat, deşi ştia adevărul. Este vorba de comisarul şef de la Rovinari, Ion Daniel Morie, de fostul şef al Poliţiei Urdari, Nicu Pasăre, şi subalterna acestuia, Alina Popescu. Procurorul de caz a aflat de muşamalizare cercetând un alt dosar, cel în care poliţistul din Urdari era acuzat în 2014 că a cerut favoruri sexuale, pentru a „rezolva” un dosar de furt de lemne.

Agentul Nicu Pasăre era acuzat în 2014 că a încercat să obţină favoruri sexuale de la o localnică, pentru a rezolva un dosar. La percheziţiile făcute atunci la sediul Poliţiei Urdari, anchetatorii au găsit și documente pe care agentul le-a uitat prin birou şi care au scos la iveală cum a încercat acesta să muşamalizeze nu neapărat un furt de lemne, ci faptul că i-au scăpat hoţii din mână.
Necazurile poliţiştilor trimişi acum în judecată încep în august 2014, când pădurarul Georgică Manolache i-a prins în pădure pe frații Tauru. Bebe Rică Tauru și Puiu Tauru tăiaseră cu drujba 15 goruni, având în căruță vreo 7 metri cubi de lemne, prejudiciul fiind estimat la aproape 1600 de lei. Pădurarul, însoţit de alte două persoane, printre care și fiul său, a făcut uz de armă pentru a-i opri pe hoţii de lemne. Frații Tauru nu au vrut inițial să se oprească, sărind cu securea şi biciul la pădurar şi cei care îl însoțeau, de abia în urma unui apel la 112 ei potolindu-se.

Fugarii
Bebe Rică Tauru, consemnează anchetatorii, a rupt-o la fugă prin pădure, cu securea în mână, când a văzut că își face apariția Loganul Poliției. În mașină era Pasăre, cel care a început să îl audieze imediat pe Puiu, mai ales că pădurarul i-a povestit că a făcut uz de armă. Agentul le-a raportat șefilor, iar după ce a primit un telefon de la aceștia a decis să mute audierile la sediul Poliției Urdari, acolo unde urma să ajungă și comisarul Morie. Pe drum însă l-a scăpat pe Puiu Tauru, care a fugit. La sediul Poliţiei, în momentul întocmirii declaraţiilor de martor, agentul Pasăre i-a cerut unei subalterne să scrie în acte că hoţii au fugit înainte de a ajunge el la faţa locului. „Iese Poliţia rău”, a spus Pasăre, conştient că fostului şef al IPJ Gorj din acea perioadă, Viorel Caragea, nu i-ar fi picat deloc bine o astfel de informaţie.
De altfel, la vremea respectivă IPJ Gorj nu a mediatizat în nici un fel incidentul, adevărul ieşind la iveală de abia după ce Bebe Rică Tauru l-a reclamat pe Pasăre că dorea favoruri sexuale de la concubina sa. De menţionat ar fi că Puiu a reușit să fugă de sub nasul polițistului, după ce Bebe Rică a venit și l-a lovit cu un par în spate pe fiul pădurarului, care fusese și el în grupul din pădure când Manolache a încercat să îi oprească pe hoți. În sediul Poliției Urdari agentul Pasăre şi subordonata sa Alina Popescu, actualmente Sanda, au „aranjat” atât declaraţia dată de pădurar, cât şi pe cea a fiului acestuia, în sensul că hoții au fugit înainte de sosirea Poliţiei la faţa locului. Pasăre şi Popescu s-au pus de acord ca informaţiile din declaraţiile celor audiaţi să prezinte aceeaşi imagine de ansamblu, cei care erau audiaţi, adică pădurarul și fiul său, resemnându-se și acceptând „adevărul” agenților atenți cu imaginea instituţiei la care lucrau.

Ancheta
Procurorii au făcut noi audieri în scandalul respectiv la sfârşitul anului trecut şi la începutul lui 2016, când Pasăre avea deja probleme cu favorurile sexuale, reuşind să afle cum au stat, de fapt, lucrurile în incidentul din august 2014. Anchetatorii consemnează că declaraţiile luate la sediul postului de poliție Urdari „nu corespund adevărului, fiind impuse de către inculpatul Pasăre Nicu și consemnate de către suspecta Sanda Alina Florina (fostă Popescu) pentru a-i favoriza pe cei doi frați Tauru și pentru a ascunde faptul că suspectul Tauru Puiu a reușit să fugă de sub escorta agentului Pasăre Nicu”.
Totul a fost supervizat de ofiţerul Morie, consecinţa trucării declaraţiilor fiind favorabilă hoţilor de lemne, importantă fiind însă „imaginea” Poliţiei. „Acţiunea celor doi agenţi de poliţie a avut un efect imediat, constând în respingerea de către procurorul de caz a propunerii de efectuare în continuare a urmăririi penale, evitându-se în felul acesta și luarea unei măsuri preventive față de inculpații Tauru Bebe Rică și Tauru Puiu”, se arată în rechizitorul procurorilor. Ancheta acestora a scos la iveală și faptul că din dosarul inițial au dispărut planșe foto cu drujba fotografiată de criminalist și folosită de hoți în pădure. Asta i-a ajutat ulterior pe frații Tauru să declare că ei erau în pădure la adunat de crengi, buștenii pe care îi aveau în căruță fiind găsiți gata tăiați…
Pe parcursul cercetărilor polițista Popescu le-a relatat procurorilor că l-a auzit pe șeful său cum îi învăța pe martori să nu mai declare în privința loviturilor primite în pădure de la frații Tauru pe motiv că „la instanță nu o să țină”, deși cu un simplu certificat medico-legal lucrurile se puteau clarifica. Ulterior, la Parchet, Pasăre și Morie au negat că ar fi avut cunoștință despre episodul violent petrecut în pădure, deși există declarații ale martorilor conform cărora ofițerul le-a raportat inclusiv superiorilor săi incidentul respectiv. În plus, chiar pădurarul le-a povestit, la ancheta din teren, cum a fost atacat cu securea în timp ce încerca să își facă datoria, pe angajații IPJ Gorj interesându-i doar „să nu iasă Poliția rău”.

Vizualizări: 8,372

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: