Un gorjean povesteşte în cărţi suferinţele din temniţele comuniste

Născut şi crescut la Bumbeşti Jiu, Victor Pătruţ este cu certitudine un exemplu de viaţă şi perseverenţă. Fost condamnat politic, Pătruţ povesteşte ororile prin care a trecut de-a lungul vieţii în cinci cărţi scrise de când este pensionar. După eliberarea din temniţele securiste, Victor Pătruţ este unul dintre cei care au construit baze de apărare antiaeriene în jurul Bucureştiului.

Rămas orfan de mamă la doar doi ani, Victor Pătruţ şi-a petrecut copilăria la Bumbeşti Jiu, unde a urmat şcoala gimnazială. Liceul l-a făcut la Petroşani, mai târziu devenind bursier la Institutul de Comerţ Exterior din Bucureşti. La 11ani şi-a pierdut şi tatăl, tânărul fiind crescut de bunici. „Orfan de mamă la doi ani nu m-am putut considera nici nefericit fiindcă n-am perceput niciodată iubirea maternă ca să o pot regreta. Un pic pierdut m-am simţit la 11 ani când mi-am pierdut şi tatăl dar timpul vindecă orice rană. Abia mai târziu urma să aflu suferinţa”, a declarat Victor Pătruţ.

Condamnat la închisoare la vârsta de 21 de ani pentru nişte poezii antistaliniste pe care le scrisese la 16 ani, toate idealurile şi proiectele lui Victor Pătruţ ajung spulberate în mai multe locuri de detenţie printre care Penitenciarul Craiova, Jilava, mina de plumb de pe Valea Nistrului şi penitenciarul Alba Iulia, de unde în final este eliberat. „Şi acum îmi amintesc, după 50 de ani, acel afiş, o hârtie A4 care se găseşte şi acum la dosarul meu de condamnare. Barat din colţ în colţ cu tricolorul din acuarele, pe afiş scria următoarele: „Ţara noastră de eroi/Cu terenuri cotropite/De un rus cu „ordini” noi/ Nu-l lăsaţi... că ne înghită/ Învăţaţi-i pe toţi, voi, /Ordinele lor tâmpite/Să le arunce la gunoi!”, pentru asta am fost condamnat la doi ani de închisoare în cele mai inumane condiţii”, a precizat Victor Pătruţ.

Acum, la vârsta de 80 de ani, Victor Pătruţ îşi duce liniştit bătrâneţile tot la Bumbesti Jiu. Pensionar fiind, acesta are o mare pasiune pentru scris, fiind de altfel şi autorul a cinci volume, fiecare dedicate câte unei părţi din viaţa sa. „Primul volum se numeşte „Injustiţie şi efecte- Romanul unei vieţi”, un volum autobiografic. Am scris apoi „După 16 ani sau Percepţia Schimbării”, cum am perceput ieşirea din comunism. A urmat „Fără milă”, un volum în care plâng moartea băiatului meu într-un accident de maşină, accident de care îl învinovăţesc pe fratele meu. Un alt volum „Balada unei promoţii”, volum închinat colegilor mei de la Petroşani şi am încheiat cu volumul „Blestemul”, scris anul trecut”, a mărturisit Victor Pătruţ.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: