Un nou dosar penal pentru foşti şefi ai UM Sadu

Deşi poate părea greu de crezut, trei foşti directori general, un director de producţie şi un magaziner de la Uzina Mecanică Sadu sunt anchetaţi de procurorul Emil Moţa pentru că au făcut cam ce au vrut cu „rezerva de mobilizare” pe care unitatea trebuia să o aibă în cazul în care România ar fi fost pusă în situaţia să apeleze la aceasta. Cei anchetaţi se apără şi spun că uzina nu mai are de ani buni o astfel de rezervă, legislaţia modificându-se astfel încât ei să poată sta acum liniştiţi, deşi ieri tocmai s-a început urmărirea penală împotriva lor.

Cei trei foşti directori generali pe care ancheta deschisă de Emil Moţa imediat după vacanţa de vară îi are în vizor pe Lori Boian, Ilie Lăudat şi Nicolae Dijmărescu. Dintre cei trei, primul şi al treilea sunt clienţi mai vechi ai anchetatorilor, Boian fiind judecat în prezent în dosarul ce vizează moartea a două angajate ale uzinei într-o explozie din iarna lui 2011. Dijmărescu are şi el de dat explicaţii în faţa judecătorilor după ce a fost trimis în judecată în dosarul din primăvară privitor la furturile de armament.

De altfel, dosarul furtului de armament a stat şi la baza deschiderii anchetei de acum. Atunci anchetatorii au organizat, cu sprijinul SRI, un flagrant, pentru a-l prinde pe un muncitor care fura cartuşe cu plasa şi le vindea unui ofiţer sub acoperire. Imediat după flagrant, uzina a fost evacuată şi percheziţionată pas cu pas, poliţiştii şi procurorul Emil Moţa descoperind cu această ocazie că nimeni nu avea o evidenţă clară a materialelor folosite în procesul de producţie. Muncitorilor le treceau prin mâini milioane de cartuşe, fără a exista un inventar al acestora, anchetatorii descoperind şi că „rezerva de mobilizare” nu mai există.

Acuzaţia: delapidare şi instigare la delapidare

Boian, Lăudat şi Dijmărescu au fost ieri în faţa lui Emil Moţa pentru a da explicaţii şi, mai curând, pentru a afla acuzaţiile ce le sunt aduse. Câteva sute de tone de materiale folosite la procesul de producere a armamentului destinat exportului, în principal, au fost luate din „rezerva de mobilizare” doar pe principiul că „aşa au zis şefii”, magazionerul care era responsabil cu gestionarea cantităţilor din magazia sa fiind şi el pus acum sub acuzare, împreună cu directorul de producţie Gabriel Lucian Bogdan.

„Cei trei sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de instigare la delapidare. De asemenea, în sarcina lor se reţine comiterea unei infracţiuni prevăzută de o lege specială, infracţiune pentru care este cercetat şi un magazioner de la unitatea la care este angajat. Faţă de acesta s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de delapidare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Cristina Ciobanu.

Aceasta a menţionat că „rezerva de mobilizare” a fost scoasă din gestiunea unităţii fără acte, de aici şi ancheta de acum. „Ca stare de fapt, se reţine că persoanele cu funcţii de conducere au dispus diminuarea rezervei de mobilizare, aflate în prezent în administrarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, prin scoaterea unor materiale şi introducerea în procesul de fabricaţie pentru producerea de muniţie, fără să fie întocmite documente legale care să ateste folosirea acestora şi influenţa pe care urmau să o aibă în preţul de cost al produselor finite”, a declarat Cristina Ciobanu.

Explicaţii de la „nevinovaţi”

Toţi cei trei foşti directori generali au pledat nevinovaţi, Nicolae Dijmărescu menţionând chiar că legislaţia s-a schimbat în ultimii ani în aşa fel încât UM Sadu nu ar mai fi nevoită să constituie „rezerva de mobilizare”. Acesta a precizat că întreaga rezervă pe care uzina o avea a fost împărţită în urmă cu mai mulţi ani între alte unităţi din ţară, ceea ce ar explica lipsa sutelor de tone de materie primă. Explicaţiile respective mai trebuie crezute însă şi de Emil Moţa, care azi i-a chemat din nou la audieri pe foştii şefi ai Uzinei Mecanice Sadu. Azi ar urma să fie prezent la Parchet şi directorul de producţie Bogdan, cel care a absentat ieri şi care poate explica unde s-a „evaporat” „rezerva de mobilizare”.

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: