Un nou hop în calea modernizării grupului 5 de la Rovinari

Lucrările de modernizare a grupului 5 de la Termocentrala din Rovinari nu au fost demarate, deși supraveghetorii au avizat începerea acestora încă din octombrie 2016. Conform conducerii unităţii energetice, lucrările nu vor putea fi demarate până ce administraţia CE Oltenia nu va aproba bugetul companiei pe anul în curs.
De modernizarea grupului nr.5 de la Termocentrala Rovinari se vorbește de câțiva ani. Abia în toamna anului trecut șefii CE Oltenia din Consiliul de Supraveghere au avizat demararea procedurilor pentru modernizarea blocului, după ce au solicitat și obținut un nou studiu de fezabilitate pentru investiție.
Lucrările de construcție nu pot fi demarate încă, spune directorul termocentralei Rovinari, Ion Pisc. A explicat și de ce. "În ceea ce privește modernizarea grupului 5, aşteptăm să vină aprobarea planului de investiții și a bugetului pe 2017, aprobate de către organele de la CEO, pentru că cei din Guvern cred că aprobă la vară bugetul, în care sunt prinse toate lucrurile acestea și să dăm bătaie să începem. Așa e procedura, trebuie să vină avizul de la CEO pentru 2017", a declarat Ion Pisc, directorul Termocentralei Rovinari.
Se întâmplă asta în condițiile în care o parte din lucrări au fost licitate și adjudecate, iar altele vor fi realizate de angajații CE Oltenia. Unul dintre constructori este Energomontaj, care a fost desemnat încă din anii trecuți, dar care a avut clauză în contract că va demara lucrările atunci când beneficiarul va cere acest lucru.
Lucrările vor fi etapizate pe ani și ar trebui încheiate până în 2020. Conform planurilor inițiale, modernizarea grupului nr.5 trebuia încheiată în 2019.
Reacția sindicatelor
Unul dintre cei care au cerut urgentarea procedurilor pentru modernizarea acestui bloc energetic, demarând inclusiv o campanie în acest sens pe facebook, a fost sindicalistul Manu Tomescu, angajat al Termocentralei Rovinari. "Din punctul meu de vedere, există riscul ca în situația în care nu se aproba, să trecem de 2020 și atunci exista posibilitatea ca Uniunea Europeană să nu mai permită modernizarea grupului. De asta am încercat să forțăm puțin mâna lor", a spus Manu Tomescu.

Vizualizări: 2,410

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: