Un oficial ANRE acuză guvernul pentru dezechilibrele din piaţa de energie

Subiectul schemei de ajutor pentru energia verde, prin acele certificate pentru gazele de seră, nu preocupă doar Gorjul! Ieri, un oficial al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declarat că instituţia a propus Guvernului condus de Victor Ponta, încă din 2012, să reducă începând cu 2013 schema de sprijin pentru energia regenerabilă produsă în microhidrocentrale şi panouri fotovoltaice. Adică numărul de certificate verzi plătite de poluatori precum CEO să fie mai mic. 

Energia eoliană este o problemă şi pentru Complexul Energetic Oltenia, dar nu neapărat pentru că îi ocupă piaţa, deoarece eolienele bagă în sistem o medie de 350 de MW, ci pentru că trebuie să subvenţioneze acest tip de energie prin plata unor sume imense pentru certificate verzi. În fapt, inamicul nr 1 al CE Oltenia este tot Hidro, care intră în sistem pentru că are costuri mici. Ca şi altă dată, directorii acestei companii, privaţi sau de stat, vor face profit doar dacă plouă.

Problema certificatelor verzi, cunoscută de Ponta

Zoltan Nagy-Bege, membru în Consiliul de Reglementare din ANRE, a declarat că sprijinul dat de statul român energiei verzi a fost pus în discuţie încă din 2012, dar Guvernul lui Victor Ponta nu a luat o măsură. "La solar şi la hidro este clar supracompensare. Noi am propus Guvernului încă de anul trecut să reducă numărul de certificate verzi de la 3 la 2,6 pentru microhidrocentrale şi de la 6 la 5 la solar. Guvernul putea şi trebuia, dacă voia, să reducă schema de sprijin. Între timp, a apărut legea 34 care spune că pentru solar nu se modifică până în 2015", a declarat Zoltan Nagy-Bege.

Câţi MW dă energia verde

În ultima vreme, mai mulţi consumatori industriali de energie acuză creşterea rapidă a preţului energiei, principala cauză fiind costurile pe care le înregistrează ca urmare a obligativităţii de a plăti energia regenerabilă, deoarece ţara noastră are una dintre cele mai generoase scheme de sprijin a energiei alternative din Uniunea Europeană.

Chiar şi vecinii bulgari, dar şi Germania, au început să adopte măsuri de diminuare a impactului energiei verzi asupra preţului energiei la consumator.

În România funcţionează centrale eoliene de 1.600 MW, unităţi fotovoltaice de 71 MW, centrale pe biomasă de 44 MW şi microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW.

Totodată, sunt în teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW şi unităţi pe biomasă de 1 MW. Pe de altă parte, se află în diverse stadii de construcţie centrale eoliene de 1.515 MW, microhidrocentrale de 108 MW, centrale pe biomasă de 47 MW şi unităţi fotovoltaice de 324 MW, potrivit lui Bege.

ANUNŢ

Un anunţ postat pe 5 februarie pe site-ul Transelectrica spune că s-a stabilit pentru anul 2013 ca puterea produsă în centralele electrice eoliene, care poate fi preluata in condiţii de siguranţă este producţia a 3.000 MW putere instalată. CEO are o putere instalată de 3.700 de MW.  

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: