Un șef de stat acuză marile puteri de “apartheid sanitar"

Preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a denunţat joi, la Abidjan, "orice formă de apartheid sanitar" în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, în special a variantei Omicron detectată prima dată în ţara sa, care de atunci este parţial izolată de restul lumii, informează AFP.

Termenul folosit este unul foarte dur. Apartheidul (care în limba afrikaans înseamnă separare) este un sistem social, politic și economic rasist impus de guvernele minorității albe din Africa de Sud de-a lungul secolului XX. Apartheidul prevedea segregarea raselor (locuirea separată) iar majorității negre i se interzicea, printre altele, dreptul la vot și libera circulație. 

"Chiar dacă noi respectăm dreptul fiecărei ţări de a lua măsuri pentru a-şi proteja populaţia, cooperarea mondială şi durabilă de care avem nevoie pentru a pune capăt pandemiei necesită ca noi să fim ghidaţi de ştiinţă", a declarat Ramaphosa.

Africa de Sud "se opune cu fermitate oricărei forme de apartheid sanitar în lupta împotriva pandemiei", a adăugat Ramaphosa.

Preşedintele sud-african a afirmat că este "îngrijorat că Africa şi restul lumii în curs de dezvoltare continuă să lupte (împotriva pandemiei) având un acces limitat la vaccinuri, atât de necesare pentru a salva vieţi".

El a apreciat din nou drept "regretabil, injust şi contrar ştiinţei" interdicţia de a călători în Africa de Sud şi în Africa Australă impusă de un număr mare de ţări, îndemnându-le să-şi revizuiască "de urgenţă" poziţia.

Potrivit lui Cyril Ramaphosa, această decizie de a izola ţara lui este "o palmă dată expertizei şi excelenţei africane", pentru că "propriii noştri cercetători au fost primii care au detectat varianta Omicron".

Vizualizări: 1,070

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: