Un sfert din banii de investiţii ai CE Oltenia nu au fost cheltuiţi

Valoarea lucrărilor de investiţii realizate în primul semestru din 2018 se ridică la 249.345 mii lei şi reprezintă 30,8% din valoarea totală a investiţiilor programate pentru anul 2018, respectiv 77,9% din valoarea lucrărilor de investiţii programate pentru semestrul I 2018. Cifrele apar într-un raport al Consiliului de Supraveghere.

Supraveghetorii susţin însă că în teren situaţia stă ceva mai bine. „În ceea ce priveşte gradul de realizare a programului de investiţii, facem menţiunea că din punct de vedere valoric, acesta nu reflectă întocmai situaţia reală (stadiul fizic de realizare este mult mai mare)”, se arată în raport. Situaţia este explicată prin faptul că unele situaţii de lucrări nu au fost înaintate spre decontare la timp, din cauza unor modificări ale Codului Fiscal. Este vorba de mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, ceea ce a impus modificarea unor devize, fiind necesare întocmirea unor acte adiţionale la contractele iniţiale.

Principalele lucrări de investiţii derulate în semestrul I 2018 în zona de energie sunt: investiţii pentru menţinerea siguranţei în funcţionare cu respectarea condiţiilor de mediu a capacităţilor de producţie aferente sucursalelor energetice; reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 5 de 330 MW, pe lignit SE Rovinari; instalaţie de NOx cazan 6 SE Rovinari; reducerea emisiilor de NOx şi pulberi de praf la grupurile energetice nr. 4 şi 5 SE Turceni; menţinerea capacităţii de funcţionare a Termocentralei Turceni.

Pe partea minieră, în raportul CS sunt menţionate doar „investiţii privind reparaţiile curente ale utilajelor din cadrul unităţilor miniere”. Toate investiţiile sunt realizate din surse proprii, dar sunt aşteptate fonduri din Programul Naţional de Investiţii şi de la Administraţia Fondului pentru Mediu prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului Auto Naţional.

Vizualizări: 1,441

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: