Avalanşă de contestaţii la APM Gorj. Ce proiect e vizat!
Hidroelectrica a iniţiat demersurile pentru efectuarea unor lucrări de reparaţii pe aducţiunea principală Bistriţa-Tismana. Acest lucru a atras nemulţumirea ecologiştilor, care cred că două râuri vor fi deviate. Peste 300 de contestaţii au fost depuse la proiect şi au ajuns la APM Gorj.
Hidroelectrica, prin Sucursala Porţile de Fier, a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj emiterea acordului de mediu pentru efectuarea unor reparaţii în zone cu deficienţe la galeria betonată de pe aducţiunea Bistriţa-Tismana, pe teritoriul localităţilor gorjene Tismana şi Peştişani. Societatea civilă în acţiune „Declic” a iniţiat o campanie prin care încearcă să stopeze acest proiect, considerând că se doreşte devierea râurilor Bistriţa şi Bistricioara. O mulţime de contestaţii au ajuns la APM Gorj.
„Chiar dacă, prin absurd, proiectul ar putea trece de evaluarea iniţială, fiind un proiect cu impact de mediu enorm, trebuie supus evaluării impactului asupra mediului. Proiectul duce la secarea unui râu pe o lungime a cursului de 33 de kilometri şi are impact cumulativ cu toate celelalte proiecte ale Hidroelectricii, reprezentând o parte a ultimei etape de exterminare a râurilor din Carpaţii româneşti”, se arată în petiţie.
APM Gorj: „E ca şi cum îţi schimbi roata la maşină”
Conducerea APM Gorj spune că nu este vorba de lucrări noi, ci doar de reparaţii care se fac de-a lungul aducţiunii care trece doar prin munte. „Este vorba de o aducţiune prin munte care funcţionează de 30 de ani şi pe care au apărut anumite caverne ce trebuie reparate. E ca şi cum îţi schimbi roata la maşină. Sunt lucrări de reparaţii, este într-adevăr în aria protejată, dar este prin munte, nu discutăm de specii, de nimic. Nu afectează nimic. E adâncime poate şi de un kilometru prin munte. Galeria există. Și vine apa pe ea. Care mai erodează şi trebuie reparaţie pe ea. Am primit vreo 300 de contestaţii de la ONG-işti şi cetăţeni, dar majoritatea, dacă nu toţi, sunt din alte zone ale ţării. Le vom centraliza în perioada următoare. Le analizăm. Dacă au dreptate cu o anumită componentă, putem reconsidera decizia şi să facem o evaluare. Când vom discuta în CAT”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Contestatarii spun că acest proiect este asemănător cu cel privind amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbeşti. „Pe Defileu este lucrare nouă şi cu acord, e altceva. Asta este lucrare existentă de 30 de ani. Nu îi măreşte capacitatea, nu îi schimbă nimic. Doar o repară”, a mai spus directorul APM Gorj.
DECIZIE
Comisia de Analiză Tehnică (CAT) ar putea lua o decizie în ceea ce priveşte emiterea sau respingerea acordului de mediu pentru acest proiect în şedinţa din 23 octombrie.