Grevă japoneză în minerit. „E o sfidare la adresa noastră”

Prelungirea acordării grupei de muncă cu doar un an încinge spiritele în sistemul minier din Gorj. Salariaţii Complexului Energetic Oltenia care muncesc în condiţii grele vor intra în grevă japoneză la finalul acestei luni pentru a trage un semnal de alarmă. Consideră că guvernanţii au acţionat doar cu interese electorale şi nu se aşteaptă nici să se schimbe condiţiile în care muncesc.

Liderul de sindicat Ion Popescu, de la Cariera Jilţ Sud, susţine că grupa de muncă va fi prelungită cu câte un an până în 2020 pentru ca politicienii să mai obţină voturi la următoarele alegeri. „E o sfidare la adresa noastră faptul că se va prelungi cu doar un an de zile, după ce ni s-a promis că se va prelungi pe trei ani, cum a prelungit şi Guvernul Cioloş. În timpul Guvernului Cioloş, nu au fost alegeri şi cum în 2019 sunt alegeri prezidenţiale şi europarlamentare, iar în 2020, alegeri parlamentare şi locale, cred că grupa de muncă nu se va prelungi doar la mineri. Mai sunt şi alte categorii, că au nevoie de voturile lor şi să vadă în 2019 cum ies cu voturile şi mai prelungesc cu un an de zile până în 2020”, a declarat Popescu.

Salariaţii de la Jilţ sunt decişi să muncească cu banderole albe la braţ de la sfârşitul acestei luni. Speră ca greva japoneză să atragă atenţia guvernanţilor. „Ce se întâmplă cu noi dacă nu mai prelungesc? Ce se întâmplă cu minerii dacă nu mai avem grupa de muncă? Ce să facem în cariere? Să punem prelată să nu mai plouă? Niciodată, intemperiile, minus 20 de grade, plus 40 vara, praf, mocirlă, niciodată nu se vor remedia aceste condiţii. Nu avem cum să remediem aceste lucruri. Trebuia permanent grupă de muncă în cariere. La sfârşitul lunii vrem să intrăm în grevă japoneză, să ne audă guvernanţii”, a fost semnalul sindicalistului.

„Oamenii au fost mereu minţiţi”

Nici în alte cariere nu este mai multă linişte după anunţul Guvernului. La Lupoaia, condiţiile de muncă sunt la fel de grele şi nici nu cred salariaţii că se vor schimba. Aşa că au nevoie de grupă de muncă permanent. „Legea trebuia să se prelungească cu câte trei ani ori de câte ori este nevoie. CEO este într-o cădere liberă, pe pierdere, şi nu poate face nimic pentru îmbunătăţirea condiţiilor. Oamenii au fost mereu minţiţi. Sunt convins că oamenii vor pleca dacă nu vor avea acea grupă de muncă. Nu vor rămâne pe salarii mizere, să umple buzunarele la nişte şmecheri. Se aşteaptă probabil închiderea unor entităţi în zona minieră. Noi, minerii, suntem foarte nemulţumiţi că s-a prelungit numai pe un an. Bine era pe trei ani”, a spus şi sindicalistul Nicu Bunoaica.

Vizualizări: 3,383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: