Un singur expert tehnic în Gorj. Ce soluții are ministrul Dezvoltării

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei va organiza un nou examen de atestare profesională a experţilor tehnici şi a verificatorilor de proiecte pentru asigurarea unui număr cât mai mare de specialişti atestaţi, a anunţat ministrul Cseke Attila, care a adăugat că vor fi atestaţi inclusiv noi experţi în siguranţă seismică.

Ministrul a dat exemplu județul Gorj, unde este un singur astfel de expert. 

„După cum este cunoscut, în vederea soluţionării situaţiei experţilor tehnici şi a verificatorilor de proiecte, Ministerul Dezvoltării a organizat, în decembrie 2021 şi iulie 2022, alte două sesiuni de atestare, în urma cărora s-au atestat 144 de experţi tehnici şi 772 de verificatori de proiecte în toate domeniile de atestare tehnico-profesională, dintre care 24 experţi tehnici în rezistenţă mecanică şi stabilitate pentru construcţii civile, industriale si agricole, domeniile legate de siguranţa seismică”, arată comunicatul de presă al MDLPA.

„Consolidarea clădirilor expuse riscului seismic a reprezentat, încă de la începutul mandatului meu de ministru, o prioritate absolută şi ne propunem să atestăm un număr suficient de experţi tehnici, mai ales pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, întrucât aceştia au competenţe pentru expertizarea tehnică a construcţiilor, inclusiv în ceea ce priveşte evaluarea seismică”, a subliniat Cseke Attila, potrivit sursei citate.

Ministrul a arătat că „în judeţele cele mai expuse riscului seismic din România, sunt foarte puţini experţi din acest domeniu sau nu sunt deloc”.

„De exemplu, în judeţul Gorj, afectat luna trecută de cutremure, este înregistrat un singur expert tehnic, la fel şi în judeţul Vrancea, care a înregistrat un cutremur de magnitudinea de 4,1°, sau în judeţul Buzău. În judeţele Bistriţa-Năsăud, Ialomiţa, Giurgiu, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vaslui, nu există niciun expert tehnic atestat”, a adăugat Cseke Attila.

Astfel, în perioada 26-30 iunie 2023, MDLPA organizează o nouă sesiune de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici pentru toate domeniile de construcţii şi specialităţile de instalaţii. Examenele, de tip test-grilă şi fără probă orală, vor fi susţinute, şi de această dată, cu sprijinul universităţilor de specialitate. Ministerul mai spune că înscrierile pentru susţinerea examenelor sunt realizate exclusiv on-line, în perioada 3 aprilie – 4 mai 2023, în portalul creat de MDLPA în acest scop: https://atestari.mdlpa.ro/portal/inscriere

Vizualizări: 2,385

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: