Un tânăr istoric gorjean și cărțile sale

Ediția din această săptămână a emisiunii ”Cine a fost odată-n Gorj” este dedicată prezentării unor contribuții istoriografice deosebite semnate de un tânăr istoric gorjean, lector univ. dr. Hadrian Gorun. Specializat pe istoricul relațiilor diplomatice româno-franceze din anii Primului Război Mondial, temă ce a constituit și lucrarea sa de doctorat, Hadrian Gorun oferă telespectatorilor gorjeni o imagine inedită despre cercetarea istorică în arhivele diplomatice. O discuție despre relațiile României cu Franța poate fi urmărită azi, 12 septembrie, de la ora 19.00 la GORJ TV.

Istoricul gorjean a publicat până acum trei cărți dedicate acestui subiect ( prima dintre acestea ”Relațiile româno-franceze în anii neutralității României 1914-1916) și foarte multe studii și articole în publicații de prestigiu din  țară sau din străinătate. A beneficiat chiar de o bursă pentru a studia în arhivele franceze.  Contribuțiile sale istoriografice sunt foarte apreciate de specialiști dar și de studenții pe care îi are la Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Iubitorul de istorie poate afla amănunte mai puțin cunoscute despre o perioadă foarte importantă a istoriei naționale- anii Primului Război Mondial- de la culisele diplomatice relevatele de arhivele străine la proiectele aliate referitoare la constituirea unor contingente transilvane, alcătuite din foşti prizonieri sau emigranţi în SUA, lămuriri privind reintrarea României în război, în noiembrie 1918  dar și problematica aprovizionării armatei române cu materiale de război în cursul anului 1917, până în momentul defecţiunii ruse.

Emisiunea se constituie ca o incursiune în munca unui cercetător pe tărâmul Muzei Clio din care nu lipsesc episoadele referitoare la Istoria Gorjului, aceste meleaguri jucând un rol foarte important în desfășurarea primei conflagrații mondiale la nivelul României. De asemenea, cărțile tânărului istoric gorjean  se adresează unui public avizat și iubitor de istorie.

Cornel SOMACU

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: