Un test de sânge identifică mai multe tipuri de cancer

Omenirea va intra într-o nouă eră a detectării cancerului, după ce un studiu a descoperit că un simplu test de sânge ar putea identifica mai multe tipuri de cancer înainte ca pacienții să dezvolte simptome clare ale bolii.

Studiul Pathfinder a oferit testul de sânge Galleri la peste 6.600 de adulți cu vârsta de 50 de ani și peste, astfel detectând zeci de noi cazuri de boală. Multe tipuri de cancer au fost într-un stadiu incipient și aproape trei sferturi erau forme care nu au fost testate în mod obișnuit.

Este pentru prima dată când rezultatele testului Galleri, care caută ADN-ul cancerului în sânge, au fost returnate pacienților și medicilor acestora, pentru a ghida investigațiile cancerului și orice tratament necesar. Testul Galleri a fost descris ca fiind revoluționar de către NHS England, care urmează să facă publice rezultatele unui studiu major care a implicat 165.000 de oameni.

Medicii speră că testul de sânge va salva vieți prin detectarea cancerului suficient de devreme pentru ca intervenția chirurgicală și tratamentul să fie mai eficiente, dar tehnologia este încă în dezvoltare.

În studiul Pathfinder, 6.621 de adulți cu vârsta de 50 de ani și peste li s-a oferit testul de sânge Galleri. Pentru 6.529 de voluntari, testul a fost negativ, dar a semnalat un potențial cancer în 92 de cazuri. Alte teste făcute au confirmat prezența cancerului la doar 35 de persoane.

Testul a identificat 19 tumori solide în țesuturi precum sânul, ficatul, plămânul și colonul, dar a identificat și cancerele ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute.

Din cele 36 de tipuri de cancer detectate în total, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.

Cercetătorul principal al studiului a declarat pentru The Guardian că testul nu a fost încă pregătit pentru folosirea la nivel de populație și că tehnologia mai trebuie îmbunătățită dar că acest lucru ne arată ceea ce poate rezerva viitorul.

Vizualizări: 2,964

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Descoperiri:

Citește și: