Unde a negociat Ponta şpaga pentru ştergerea datoriilor Rompetrol

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu îl acuză de luare de mită pe premierul Victor Ponta. Predoiu l-a provocat pe Ponta să spună dacă a negociat în Dubai mita pentru semnarea Memorandumului privind datoriile KazMunaiGaz. „Îl întreb dacă a semnat el însuşi Memorandumul guvernamental privind datoria KazMunaiGaz. Îl întreb dacă a negociat în Dubai mita pentru KazMunaiGaz. Îl întreb dacă la negocierile pentru mită au participat şi persoane din afara Guvernului", a afirmat Cătălin Predoiu, citat de stiripesurse.ro. La solicitarea unui jurnalist de a fi mai clar, Cătălin Predoiu a spus că „orice întrebare pleacă de la o informaţie".

În ianuarie 2014, guvernul a adoptat prin hotărâre un memorandum prin care îşi asumă retragerea din procesul cu Rompetrol, pentru recuperarea unei datorii de 600 de milioane de dolari, în schimbul promisiunii că grupul va face investiţii de un miliard de dolari în România şi că primeşte 200 de milioane de dolari pentru un pachet de 26,69% din acţiuni. Doar că patronii kazahi ai companiei nu au primit şi termene în care să se achite de sarcini, aşa că doar au scăpat de datorii.

În primă fază, Ponta a cerut parlamentului să adopte memorandumului, pentru a scăpa de o eventuală răspundere penală. Curtea Constituţională a intervenit atunci şi a decis că parlamentul nu poate adopta o lege pentru o companie, arătând că acest lucru este în atribuţia guvernului.

Statul roman a renunţat la litigii, în schimb nu a primit nici cei 200 de milioane de dolari si nici fondul de investiţii nu a fost înfiinţat. Întrebata, la finalul lunii septembrie, ce se mai întâmplă cu acei bani care ar fi trebuit sa ajungă la statul roman, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, nu a ştiut ce sa răspundă, scrie Hotnews. După întrebare a făcut o pauză de câteva secunde, după care a spus: Pe rectificare sunt întrebări? Jurnaliştii au insistat spunând ca este vorba, totuşi, de nişte bani pe care statul roman ar trebui sa-i încaseze. Ioana Petrescu a răspuns că statul "sta foarte bine" in privinţa veniturilor bugetare.

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: