Unde începe anticorupţia şi unde se termină familia

Ar trebui să demisioneze Traian Băsescu pentru faptele de care este suspectat fratele său? În cazul unui personaj oarecare, aş spune că nu. Fiecare trebuie să răspundă doar pentru faptele sale. Cazul lui Traian Băsescu este totuşi unul particular. Acum 10 ani, a câştigat alegerile pe un discurs puternic anticorupţie, cu celebrul ardei iute şi mesajul „Arde-i pe corupţi!”. Baronii lui Năstase acaparaseră banul public şi controlul instituţiilor, astfel că Băsescu a câştigat pe mesajul anticorupţie. În 10 ani, în mod cert justiţia a devenit mai puternică, dar nu neapărat independentă şi nu neapărat corectă. Justiţia în România este în continuare cu unii mumă, nu mi-e clar pe ce criterii, dar sunt zone în continuare bine ocolite. Iar Gorjul este o astfel de zonă.

Pentru un preşedinte care şi-a făcut un piedestal din lupta anticorupţie, faptul că traficul de influenţă, falsul şi înşelăciunea au dus la arestarea fratelui şi la urmărirea penală a ginerelui, este motiv de demisie. Câtă vreme propria familie nu s-a lăsat convinsă de mesajul anticorupţie, pe cine a convins Băsescu? Asta ca să nu mai spunem că preşedintele însuşi nu a lămurit dosarele deschise pe numele lui înainte de a câştiga alegerile. Cum şi-a dat casă de la stat când era primar, cum s-a evaporat flota. Nici milioanele de euro învârtite de fiicele lui nu au o explicaţie clară.

Traian Băsescu a spus ieri că nu îşi asumă răspunderea pentru faptele fratelui său, care are familia lui la Constanţa şi cu care el, preşedintele, se vede o dată la doi ani. Un mesaj corect din punct de vedere politic. Dar, nu mi-aş dori un aşa frate. Traian Băsescu este preşedintele României şi trebuie să pună justiţia mai presus de familia sa, dar nu şi propria imagine. Nu mi s-a părut normal atacul de ieri al lui Băsescu la adresa corupţiei din jurul altor politicieni, câtă vreme în aceste zile corupţia poartă numele Băsescu.

Doar pentru că mai sunt câteva luni până la alegeri, cred că preşedintele Traian Băsescu nu ar trebui să demisioneze. Dar cred că ar trebui să îşi termine mandatul în tăcere, în căinţă şi să conştientizeze că nu a reuşit să reformeze justiţia. Oricât de bine ar da la CV-ul acesteia condamnarea fratelui preşedintelui, mai e mult până departe. Traian Băsescu va încerca, din păcate, să rămână jucător, pentru că tăcerea şi căinţa ar însemna dispariţia din scena publică. A fost calea aleasă de Mona Muscă, o femeie de succes în politica anilor 2000, pe un discurs care promova moralitatea în politică. Asta până când s-a dovedit că a turnat la securitate. Şi ea putea să îngroaşe obrazul, dar a ales calea bunului simţ şi s-a retras. Un model care ar putea fi măcar studiat de Băsescu.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: