Unde ne sunt manelele?

Murdărirea este bună, ni se spune într-o reclamă tembelă (şi nici măcar cu trimitere sexuală!) care rulează de ceva vreme la televizor. Continuând paradoxul stupid, aş zice că nici sărăcia nu este aşa rea. Mi-am dat seama de asta alaltăieri, când am fost cocalar pentru o zi şi m-am dus cu mai mulţi prieteni undeva pe Valea Argeşului, înspre barajul Vidraru, la grătar.

Ţin să precizez că am prăjit cărnurile într-un loc special amenajat, asta ca să nu intru cumva sub incidenţa retroactivă a unei legi care stă să fie votată. Iniţial, când am ajuns pe pajişte, nu mai era nici o maşină cât vedeai cu ochii. Am făcut o caravană din cele patru maşini ca să protejăm focul de vântul puternic şi am dat drumul la nişte muzică. Ceva balade rock, nu mai ştiu exact ce, că a condus altcineva la întoarcere şi simţurile începuseră să mi se înceţoşeze deja. Cert e că la câteva ore a apărut un alt grup care şi-a lăsat maşinile la o sută de metri de noi. Au campat exact lângă pomii pe care urinam noi (tot mai des) până la apariţia lor. Din moment ce ei au venit ultimii, am considerat că e dreptul nostru să urinăm pe aceiaşi pomi, aşa că am făcut-o (cu spatele, e drept), marcându-ne astfel teritoriul de grătar. Cu această ocazie am putut să ascult muzica pe care şi-o puseseră ei. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că nu erau manele. Era Vama Veche. Haida-de! Nu erau manelişti, deci, ci hipsteri!


A doua zi, când mi-a revenit raţiunea, am formulat şi o teorie: sărăcia crescândă din ţară ar putea avea ca efect dispariţia unor forme de manifestare a inculturii, ca de exemplu maneaua. Ascultătorii de manele (atenţie, am spus ascultătorii, nu producătorii) pur şi simplu nu-şi mai permit să dea atâţia bani pe caserola de mici încât să bucure pădurile patriei cu trilurile lui Salam. Ba aş îndrăzni să sper chiar că au probleme mai stringente acum (gen ce să mănânce) decât să-şi continue războiul împotriva bunului-simţ şi gust. Deci guvernanţii au adus sărăcia iar sărăcia a eliminat maneaua. Dacă aş fi politician, mi-aş trece chestia asta în CV.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: