Unde pune PSD mâna, nu creşte!

Mai întâi, partidul lui Ponta şi Călinoiu a pus mâna pe Complexul Energetic Oltenia. Se întâmpla în toamna anului 2012, la câteva luni de la înfiinţarea companiei. În primele patru luni, sub conducerea lui Bălăşoiu de la Craiova, complexul a avut un profit din exploatare de1.876 de miliarde de lei vechi. Următoarele trei luni din 2012 au fost sub manageriatul lui Laurenţiu Ciurel, numit cu susţinerea Partidului Social Democrat Gorj, al cărui vicepreşedinte era la acea vreme. În cele trei luni, societatea a avut pierderi din exploatare de peste 1.431 de miliarde de lei vechi Per total, s-a înregistrat profit, dar asta numai pentru că Ciurel nu a avut suficient timp să dărâme de au construit alţii.

Anul 2013 i-a aparţinut însă în întregime. Ba, acum e manager privat. Ciurel a reuşit în 2013 să reducă investiţiile cu 80%, să reducă veniturile salariale cu peste 20%, să blocheze aproape toate carierele pentru că nu a făcut exproprieri, să reducă producţia de cărbune şi de energie. A dat vina pe ploaie, pe vânt, pe soare, numai pe el nu. Ciurel a înglodat Complexul Energetic Oltenia în datorii, deschizând linii de credit la mai multe bănci, pentru a evita un blocaj financiar. Creanţele complexului au crescut de la o lună la alta, Ciurel şi echipa sa negăsind mecanisme pentru a încasa banii pe cărbunele livrat. A făcut ce ştie el mai bine, a sistat livrările, deşi predecesorii lui găseau căi de compensare cu RAAN sau cu CET-urile. Ei bine, în anul în care Ciurel a avut totul, de la susţinerea guvernului Ponta care i-a facilitat intrarea în piaţă, plata unor servicii de sistem, achiziţia unor certificate de carbon în baza unui plan de investiţii, cu toate acestea şi cu multe altele, Ciurel a făcut un profit minuscul, de un milion de euro, deşi se lăuda că va face vreo 60 de milioane de euro. Sunt sigur că nici acest profit nu este real şi că echipa de la Divizia Financiară a făcut multă echilibristică pentru a nu înregistra adevărul în hârtii – o pierdere uriaşă, despre care a vorbit până acum doar Fondul Proprietatea.

Situaţia CE Oltenia seamănă destul de bine cu cea de la Pandurii. Şi aici, PSD a preluat echipa puţin după jumătatea campionatului. În perioada Condescu din actualul campionat, Pandurii s-a situat pe locul al patrulea, deşi a jucat pe trei planuri: cupe europene, campionat şi Cupa României, cu meciuri din trei în trei zile şi deplasări de mii de kilometri. În perioada Prunariu, cu un program lejer, Pandurii a fost penultima din campionat. Va încheia totuşi pe locul 7, pentru că Prunariu nu a reuşit într-un timp atât de scurt să distrugă ce a găsit la club. Anul viitor va fi probabil al lui şi este previzibil că va fi la fel de „performant” ca şi Ciurel.

Ştiţi care rămâne cea mai mare performanţă a PSD la CE Oltenia? Faptul că a mutat sediul social de la Turceni la Târgu Jiu, adică din Gorj în Gorj, inventând că nu ştiu cine, că doar ei erau la putere, ar vrea să mute sediul la Bucureşti. În privinţa echipei Pandurii, cea mai mare performanţă a PSD este deocamdată că a mutat la Târgu Jiu promisiunea de a construi un stadion performant, pe care la alegerile din 2012 îl promisese la Craiova.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: