Gheorghe Stoica: Salariile din UM Sadu sunt cele mai mici din Romarm

Situaţia Uzinei Mecanice (UM) Sadu se îmbunătăţeşte, spune directorul unităţii, Gheorghe Stoica. Au fost încheiate noi contracte, urmând ca din vară să crească producţia de muniţie. Vor mai urma totuşi câteva luni grele, anunţă conducerea UM Sadu, până vor intra primii bani în cont. Până una-alta, angajaţii iau şi nu prea iau la timp salariile.  

Reporter: Care mai este situaţia în cadrul Uzinei Mecanice Sadu?

Gheorghe Stoica: Faţă de începutul lunii martie, eu zic că e un pic mai bună şi ne îndreptăm spre o situaţie mai bună. Am reuşit să stopăm acumularea de datorii. La furnizori cred că erau datorii de circa 1 milion de euro. Reclamaţii nerezolvate în jur de 5 milioane de dolari. Sunt reclamaţii, adică marfa a fost plătită, reclamată şi trebuie înlocuită, banii trebuie daţi înapoi, sau altă marfă trebuie trimisă, e o situaţie dificilă. Sunt sume importante pe care le puteam folosi în alte scopuri.

Rep.: Aţi mai încheiat noi contracte?

G.S: Eu am făcut o analiză pe structura pe care o avem, pe cei 900 şi ceva de oameni pe care îi avem, ar trebui un nivel de încasări lunare la peste 1 milion de dolari ca să putem funcţiona cât să asigurăm utilităţi, salarii, să mai scădem din datoriile pe care le avem. Deocamdată avem un pic peste 6 milioane contracte deja semnate. Mai avem nişte construcţii mai de anvergură care sper că se vor finaliza până la începutul lunii iulie, care să ne asigure venitul ăsta şi atunci putem să ne ocupăm şi de alte chestii, nu să stăm tot timpul cu frica că ne debranşează de la utilităţi. Dacă până în iunie am tripla nivelul contractelor, ar trebui să avem şi un 2015 la o funcţionare normală.

Rep.: Pentru cine veţi produce armament în baza contractelor?

G.S: Contractele semnate, cea mai mare parte sunt pentru Statele Unite, atât pe zona militară cât şi pe zona civilă, avem pe Arabia, pe Bulgaria mai avem ceva şi pe Thailanda. Cele de şase milioane sunt semnate. Eu zic că lunile mai şi iunie vor fi încă dificile pentru că aceste contracte au un ciclu al lor, până se acordă licenţele, controlul armamentului, după care încep să vină avansurile. Se lucrează, pe stocurile de material pe care le-am avut, am dat drumul la comenzi, dar livrările vor fi în iunie. Eu zic că semestrul II va fi ok.   

Rep.: Salariaţii UM Sadu şi-au primit salariile la timp?

G.S: Sunt restanţe la tichete de masă pe două luni. E important pentru salariaţi pentru că, din păcate, în Sadu salariile sunt cele mai mici din Romarm. E drept că şi personalul este un pic excedentar, dar este situaţia în zonă, este lume foarte necăjită aici. Un om care lucrează aici are încă vreo 3-4 în spate acasă. În luna aprilie, pe partea de manoperă s-au lucrat 4 zile, iar pe restul au fost plătiţi pe baza ordonanţa 95. Au intrat banii pe ianuarie şi pe februarie, şi zilele astea ar trebui să intre martie. Pe partea de manoperă s-a plătit. Eu zic că lunile astea vor fi în continuare dificile, ne va ajuta şi Romarm, ne va plăti nişte datorii, ne va ajuta cu nişte bani de salarii dacă nu avem suficienţi dar din semestrul II eu zic că va fi bine. Oricum în lunile ce urmează lucrul pe partea de manoperă sunt de părere că va creşte la circa 10 zile, ceea ce e bine.

Vizualizări: 484

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: