Creţan: Nu i-aş da lui Ruşeţ mandat să negocieze pentru sindicatul meu

Liderul sindical Constantin Creţan spune că Ion Ruşeţ nu va avea niciun cuvânt de spus în Federaţia „Univers” atâta timp cât este doar preşedinte onorific al unui sindicat. Creţan este de părere că  federaţia va desemna o echipă de negociere condusă de biroul executiv, care să poarte negocierile la nivel de CE Oltenia în ceea ce priveşte Contractul Colectiv de Muncă.

Reporter: Vor începe negocierile cu administraţia CE Oltenia după afilierea sindicatelor la Federaţia “Univers”, aşa cum a anunţat domnul Ion Ruşeţ?

Constantin Creţan: Domnul Ruşeţ nu înţelege că nu are niciun fel de calitate, este doar preşedinte de onoare. În “Univers” vin sindicate care sunt reprezentate de birourile executive, de preşedinte sau de vicepreşedinte, din structura sindicatului respectiv. Consiliul federal este format din conducerile sindicatelor şi cu asta punct. Domnului Ruşeţ poate îi va da mandat vreunul dintre sindicate. N-aş crede. Eu, de exemplu, nu i-aş da mandat din partea sindicatului meu să negocieze Ruşeţ. Eu voi da mandat Federaţiei “Univers” pentru sindicatul meu şi probabil că federaţia, având în vedere că am o bună colaborare cu dumnealor, va forma o echipă de negociere care va fi condusă de biroul executiv al federaţiei, ca să nu mai fie niciun loc de interpretare.

Rep.: Domnul Ruşeţ a cerut vreo funcţie la federaţie?

C.C.: Funcţii sunt pentru toată lumea, orice sindicat care se afiliază are dreptul în consiliul federal cu preşedintele. Dacă nu are 1500 de membri, este un vicepreşedinte interimar aşa cum sunt şi eu. Sunt vicepreşedinte interimar pentru că nu am avut 1500 de membri. Sunt 99 de vicepreşedinţi care nu sunt plătiţi, doar fac parte dintr-un for de conducere federativ şi fac parte din consiliul federal. Oricare dintre noi putem candida pentru o funcţie, dar nu se ştie dacă te şi aleg. Oricum, Ruşeţ nu poate să ceară funcţii atâta timp cât este preşedinte de onoare la un sindicat.  

Rep.: Domnul Ruşeţ a spus că dvs nu aveţi ce căuta la negocieri, raportul membrilor de sindicat fiind de 600 la 1. Cum comentaţi acest lucru?

C.C.: Aici face iar o greşeală mare. Nu e vorba de raportul membrilor de sindicat. Ei au raportat la Federaţia “Univers” 5000 de membri care însumează din toate sindicatele, din cele 12. Opt sunt care sunt sindicate mici de 23 de oameni, de 54 de oameni de 140 de oameni, cum este cazul celor de la ELCFU. Cel mai mare este al celor de la Jilţ care are vreo 1600-1700 membri. Fiecare sindicat în parte are drepturile lui. Noi în consiliul federal şi dau exemplu sindicatul Solidaritatea 2013 de la Motru, care are 42 de membri, dar este reprezentat în Federaţia “Univers” de preşedinte care are calitatea de a fi prezent în consiliul federal.

Rep.: Ce ar putea să negocieze noile sindicate?

C.C.: N-au ce să negocieze, statutul este destul de clar. Federaţia este foarte puternică şi mai este o chestiune, la 5000 de membri şi cu aproape 1000 ai mei sunt 6000 de mineri şi energeticieni care intră în structura federaţiei, dar comparativ cu cei 34.000 din energie şi tot ce e distribuţie de energie suntem mici faţă de federaţie. Cu ai lui Ruşeţ şi cu ai mei împreună nu suntem cei care hotărâm în federaţie.   

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: