Unire? Mai degrabă vițăvercea

E amuzant că moldovenii vor unirea cu România. Sau e trist, nu-mi dau încă seama. E amuzant pentru că nu înțeleg de ce ar vrea cineva să se unească cu România, la cum arată ea astăzi. E trist pentru că e posibil ca Republica Moldova să arate atât de nasol încât chiar să fie în cunoștină de cauză legat de țara noastră și să vrea, totuși, să se unească cu noi. Brrr!
Pe de altă parte, aș zice că românii înșiși nu prea vor să fie uniți. Nu cu basarabenii, ci între ei. La Cluj, UDMR-ul a împânzit orașele cu ”Salvăm Clujul de București”. Sigur că știu și ei că de la București vine bugetul și toate alea. Dar nu despre asta e vorba. Ci despre faptul că oamenii vor să valorifice un sentiment real al electoratului. Și disprețul multora dintre clujeni pentru sudul țării și în special pentru București este evident.
În București, Nicușor Dan spune într-o conferință de presă că românii au de ales între ”teleormănizarea” României și o Românie modernă. Cam nefericit, dragă Nicușor. Poate ”dragnizarea” României era mai oportun, ținând cont că nu prea e vina bieților teleormăneni că un asemenea ticălos i-a păcălit și, finalmente, i-a condus atâția ani. Sau, în orice caz, nu e vina lor că sunt needucați.
Și, nemaivorbind de regiunile între care prăpastia pare să se mărească pe zi ce trece (am și uitat să amintesc de Vaslui), dezbinarea României pare să se producă pe aproape orice subiect important și vine dintr-o radicalizare pe undeva de înțeles. Cum scăpăm de radicalizare? Păi, dacă aflați, spuneți-mi și mie. Că citesc ce scriu și mă îngrozesc de cât de radical sunt. În scurtele momente de luciditate, îmi pare rău. Dar nu am încredere în psihologi, ce să fac?

Vizualizări: 357

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: