Universitatea din Târgu Jiu rămâne fără „Moașe”. Decizia ARACIS!

Programul de studii universitare de licență „Moașe” din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu nu a mai primit autorizare de funcționare provizorie. Comisia de evaluare din cadrul ARACIS a constatat mai multe probleme și nereguli. În primul rând, este vorba despre cadrele didactice. Sunt profesori care predau cursuri, lucrări practice sau seminarii în domenii pentru care nu au pregătire de specialitate necesară. Este menționat cazul unui profesor de fizică și chimie care îi învață pe studenți despre igienă, dar și al unui medic oftalmolog care ține cursuri despre ORL...

Programul „Moașe” funcționează la UCB din anul 2015, cu vizită de evaluare după un an. În 2019, universitatea a depus un dosar de evaluare la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – ARACIS.

În ședința din 26 octombrie 2020, Comisia de experți a decis neautorizarea funcționării provizorii. Motivul: „programul de studii universitare de licență Moașe nu satisface cerințele normative obligatorii, standardele și indicatorii de performanță și standardele specifice”. Acest aviz este valabil până pe data de 29.10.2021, fiind transmis atât UCB, cât și Ministerului Educației.

Potrivit ARACIS, în biblioteca facultății există doar câteva cursuri ale cadrelor didactice pentru programul „Moașe”, dar există în schimb „suporturi de cursuri” în formă electronică la cadrele didactice. „Se impune ca titularii de discipline să elaboreze cursuri pentru studenții de la programul MOAȘE”, a transmis ARACIS.

Mai mult, fondul de carte propriu nu acoperă integral tematica disciplinelor din Planul de învățământ al programului „Moașe” și nu cuprinde titluri apărute în ultimii 10 ani, în proporție de minimum 50%. ARACIS a recomandat actualizarea fondului de carte cu titluri de carte de specialitate recente, de la universitățile medicale ce derulează acest program precum și literatură străină de specialitate.

Un medic psihiatru predă despre virusuri și paraziți

Cele mai mari probleme sunt în privința profesorilor. Aici predau 23 de cadre didactice, din care doar 13 sunt titulare. Cinci cadre didactice titulare au titlul de conferențiar sau profesor universitar. Nu există nici un asistent universitar, iar pentru desfășurarea procesului de învățământ, la nivelul facultății este angajată o persoană în calitate de tehnician laborator.

Unele cadre au activități didactice (cursuri, lucrări practice, seminarii) în domenii pentru care nu au pregătire de specialitate necesară.

Și aici, ARACIS prezintă câteva exemple.

- lector Guță Natalia, specialist medicină internă, gastroenterologie, are activități didactice la disciplinele: „Îngrijirea și supravegherea nou-născutului”, „Analgezie, Anestezie și resuscitare”, „Nutriție și dietetică la nou născuți și sugari”, „Oncologie ginecologică”, „Urologie”, „Pediatrie, Puericultură”, „Farmacologie Clinică”;

-               dr. Șarapatin Grigore – medic de familie, are activități de predare la disciplinele „Obstetrică patologică”, „Imunologie”;

- dr. Stanciu Cornelia, specialist Oftalmologie, are activități de predare la disciplina „ORL”;

- Dr. Țîstea-Marcoci Oana - Diana – specialist psihiatrie, predă la disciplinele Farmacologie clinică”, „Bacteriologie, Virusologie, Parazitologie”;

- dr. Neață Gheorghe, specialist Chirurgie generală, are activități didactice la disciplina ”Morfopatologie”;

- Nica Badea Delia, profesor de fizică – chimie, predă „Igienă”.

„Se impune angajare de cadre didactice specialiste în domeniul disciplinelor predate”, a transmis ARACIS.

Experții ARACIS au mai constatat că activitatea științifică a cadrelor didactice este bogată, având în medie realizări ce depășesc o publicație pe an, în ultimii 10 ani. „Trebuie menționat însă că din CV-urile prezentate nu reiese că această condiție a fost îndeplinită în fiecare an”, a constatat ARACIS.

Alte probleme

În plus, nici formațiile de studii - serii, grupe, subgrupe de studenți nu sunt corect dimensionate și nu respectă standardele ARACIS.

Astfel, la anul I există o serie de curs cu 30 de studenți și o singură grupă pentru activitățile practice. La anul II, există o serie de curs cu 28 de studenți și o singură grupă pentru activitățile practice, la anul III - o serie de curs (17 studenți) - o grupă, iar la anul IV - o serie de curs (20 studenți) - o grupă. Numărul studenților în grupă trebuie să respecte normele ARACIS: 20-25 studenți pentru disciplinele fundamentale și 11-15 studenți pentru disciplinele clinice.

Pentru toate aceste probleme, ARACIS a hotărât retragerea autorizării. Programul „Moașe” funcționa în cadrul Facultății de Medicale și Comportamentale, capacitatea de școlarizare fiind de 30 de studenți.

Galerie foto


Vizualizări: 4,306

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: