Ursul a atacat din nou! Primarul Ciocea, pe urmele fiarei!

Pare greu de crezut, dar ursul care la sfârșitul săptămânii trecute era pe la Stoina și Căpreni, ieri a fost semnalat pe la Albeni și Berlești, reușind să ajungă până la Bustuchin, viteza sa fiind una demnă de invidiat. În localitatea condusă de Ion Ciocea a dat atacul și la grajdurile cu animale, unui sătean omorându-i o purcea. Vânătorii sunt pregătiți acum să îl caute și să îi dea lovitura fatală, sălbăticiunea fiind considerată un pericol pentru copii sau bătrânii care sunt cu vitele la păscut. Primarul Ciocea este dispus s meargă şi el pe urmele fiarei.

Viorel Șoșoi a fost vizitat de urs după ce animalul a trecut pe la un cumnat al acestuia, unde nu a reușit să spargă grajdul cu vite. „A sărit gardul, mai bine zis l-a rupt, a intrat în curte și s-a urcat pe claia cu fân. A vrut să spargă pentru a intra la animale, la vaci, dar nu a reușit pentru că au venit câinii și a rupt-o la fugă”, spune proprietarul grajdului care ieri era plin cu „amprentele” de nămol ale ursului. Grajdul cu pricina e amplasat la marginea satului, de aici urmele lăsate de urs prin nămol și prin iarba umedă arătând că acesta s-a dus la gospodăria lui Viorel Șoșoi. Câinele acestuia, botezat pompos ”Leul” era ieri mut, pentru că după întâlnirea cu ursul i-a cam pierit glasul. „Leul” a reușit să rupă lanțul și să fugă, mult mai ghinionistă fiind purceaua pe care o păzea acesta, stăpânul gospodăriei dormind dus în noaptea de duminică spre luni. „Nu am auzit nimic toată noaptea, iar ieri dimineață vecinii mi-au spus că a fost ursul prin sat. Câinele de la cocina porcilor era dezlegat, iar când s-a dus nevastă-mea să îl lege a văzut că purceaua era omorâtă. Mâncase din ea și o lăsase acolo. Purceii ai mici pe care îi avea erau în cocină”, a povestit bărbatul.

Liber la împuşcare

Prezența sălbăticiunii prin satele din zona de est a județului a pus pe jar autoritățile, care au făcut demersuri la București pentru a obține avizele necesare împușcării ursului. Specialiștii cred că animalul pe care îl caută ar fi un pui de urs, de peste 100 kg însă, a cărei mamă, probabil, ar fi fost împușcată anterior. „De regulă în asemenea situații, când puiul, chiar dacă e mare, încearcă să își procure singur hrana apar astfel de probleme”, a spus Maria Consuela Avram, consilier la Agenția de Protecție a Mediului. Specialistul în biodiversitate al APM Gorj, Elisabeta Juveloiu, a primit ieri după-amiază confirmarea oficială că Ministerul Mediului și-a dat avizul pentru împușcarea ursului, dispariția sa nefiind o problemă atâta timp cât în România trăiesc jumătate din urșii Europei. „Primarii ne spun zilnic informațiile  pe care le primesc de la oamenii aflați în diferite locuri, la muncă, și care văd ursul în deplasarea lui. Acum el este carnivor și agresiv și trebuie neapărat să luăm toate măsurile pentru a proteja populația locală de un eventual atac”, a spus Juveloiu.

La vânătoare cu Ciocea

Cel mai probabil vânătorii vor putea de azi să își folosească armele și muniția pentru a pune ursul la pământ, ieri ei fiind în recunoaștere în teren pentru a descoperi urme și indicii ale prezenței ursului în anumite localități. Șeful AJVPS Gorj, Nicolae Tonca, a menționat că există devieri de comportament la unele animale, ceea ce le face extrem de periculoase. „Sunt urși care au deviere de comportament, devin carnivori și, deci, periculoși, și de aceea trebuie eliminați. Sper să fim nevoiți să așteptăm până când va omorî un om sau un copil și apoi să ne dăm seama că trebuia să trecem la eliminarea lui mai din timp”, a spus șeful AJVPS Gorj.

Primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, un cunoscut vânător la nivel de județ, a mărturisit ieri că nu îi face plăcere ca ursul să își facă de cap chiar prin comuna sa, el fiind printre primii vânători dispuși să meargă pentru a da de urma animalului. „Sunt vânător și, desigur, dacă se vor face toate documentele și va trebui să mergem cu puști după noi, evident că voi merge. Am și convocat toată grupa de vânători de la Bustuchin și le-am solicitat să fim împreună cu cei de la AJVPS. Nu putem sta nepăsători în asemenea momente și, în plus, de ce să nu o recunosc, ne și place pentru că e vorba și de pasiune la mijloc. Important este să nu ajungem să avem victime omenești”, a menționat edilul.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: