USR, iniţiativă pentru minerii-pensionari

Uniunea Salvaţi România a depus un proiect legislativ cu privire la calcularea pensiei pentru persoanele încadrate în grupa I şi grupa a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite sau/şi speciale, care au intrat în plată înainte de 1 ianuarie 2011. În Gorj sunt peste 4.000 de persoane în această situaţie, care se adaugă altor mii de mineri-pensionari din Valea Jiului.

Cei care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 au pensii mai mici faţă de persoanele pensionate după această dată. În urma recalculărilor, efectuate pe baza legislaţiei în vigoare, s-a produs o discriminare între persoanele care au lucrat în acelaşi loc de muncă, aceiaşi ani şi în aceleaşi condiţii. Inechitatea s-a produs ca urmare a majorării stagiului complet de cotizare de la 20 de ani la 30 de ani pentru determinarea punctajului mediu anual.
„Printre cetăţenii afectaţi de această inegalitate se numără şi minerii din Valea Jiului. Cu toate că aceştia au muncit împreună în minele din Valea Jiului, doar o parte dintre foştii mineri care şi-au încetat recent activitatea beneficiază de pensii calculate în mod corect. În aprilie, Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu promitea că pensiile pensionarilor încadraţi în grupele I şi II de muncă nu vor scădea în urma recalculării, dar această promisiune s-a dovedit a fi falsă. Prin această propunere legislativă, Uniunea Salvaţi România va încerca să repare această nedreptate” a declarat Cristina Prună, deputat USR şi membru în Comisia pentru Industrii şi Servicii. (A.A.)

Vizualizări: 2,324

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: