Vaccinul hexavalent pentru copiii sub un an lipseşte

Vaccinul hexavalent care apără micuţii de boli grave precum difterie, tetanos, tuse convulsivă, meningită, poliomielită şi hepatită B lipseşte încă din luna decembrie din cabinetele medicilor de familie, dar şi din stocurile Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Acest vaccin se administrează copiilor de 2 luni, 4 luni şi 11 luni în cabinetele medicilor de familie, însă Ministerul Sănătăţii a întâmpinat probleme în achiziţionarea lui.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a solicitat Ministerului Sănătăţii peste două mii de doze de vaccin hexavalent. Serul lipseşte din cabinetele medicilor de familie, dar şi din farmacia Direcţiei de Sănătate Publică încă din luna decembrie a anului trecut. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Gorj, Elena Piţian, vaccinul este important pentru prevenirea unor boli grave cum ar fi difterie, meningită sau Hepatita B. ”În acest moment aşteptăm să primim acest vaccin de la Ministerul Sănătăţii. Noi am avut stoc şi în luna decembrie şi la DSP şi în teritoriu, iar în luna ianuarie unele cabinete au avut asigurate doze de vaccin pentru bebeluşi. În cazul în care nu au avut, bebeluşii vor fi recuperaţi în momentul în care vom avea dozele. Necesarul pe care noi l-am făcut din luna octombrie este de 2.500 de doze”, a spus Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

De altfel, Ministerul Sănătăţii a transmis şi un comunicat de presă în care a precizat că a rezolvat problema distribuirii vaccinului hexavalent, iar săptămâna viitoare va asigura un necesar de 107.300 de doze, care  vor ajunge la direcţiile de sănătate publică pentru a fi distribuite cabinetelor medicale în vederea  continuării procesului de imunizare.

Medicii de familie din Târgu Jiu spun că într-adevăr este o problemă cu stocul pentru acest vaccin, însă transmit că toţi copiii vor fi vaccinaţi mai devreme sau mai târziu. ”Da, aceste vaccinuri au lipsit şi nu avem. Nu au avut pe stoc cei de la DSP. Eu am avut un singur bebeluş pe care nu l-am putut vaccina din lipsa acestui vaccin, dar când vom primi va fi vaccinat şi acesta”, a spus Maria Băluţă, medic de familie.

Vizualizări: 237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: