Vânătorii gorjeni, în alertă din cauza pestei porcine

Apariţia unor focare de pestă porcină în multe judeţe din ţară i-a pus pe jar pe vânătorii gorjeni. Au fost luate deja măsuri pentru preîntâmpinarea unor astfel de situaţii în fondurile de vânătoare din judeţ. Una dintre acestea este reducerea hranei suplimentare acordată mistreţilor.

Reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj spun că apariţia unor focare de pestă porcină ar crea serioase pagube. Directorul Sorin Birceanu a explicat că acest lucru ar impune nu doar eliminarea mistreţilor din zona vulnerabilă, ci şi a celorlalte efective de vânat. „Nu am avut cazuri până acum şi sper să nu avem, pentru că o să avem probleme la efectivele de mistreţi şi se decimează în totalitate. Dacă apare un focar trebuie să distrugem şi să recoltăm toate celelalte efective de vânat: şacal, vulpe, iepure, fazan, care sunt existente în fondul cinegetic şi sunt transmisibile ale acestui microb. Sperăm să nu avem necazuri cu pesta porcină africană. De când s-a declanşat situaţia aceasta, paznicii de vânătoare supraveghează zilnic zonele unde populează”, a declarat Sorin Birceanu, directorul AJVPS Gorj.

La nivelul fondurilor cinegetice din Gorj au fost luate măsuri suplimentare de prevenire a apariţiei unor focare de pestă porcină africană. „Una dintre măsuri este recoltarea cu precădere a mistreţilor la femele, adulte şi subadulte. Noi ne-am axat pe situaţia aceasta, de a nu genera în continuare şi a nu da posibilitatea înmulţirii în continuare a acestor specii de vânat. De asemenea, o diminuare a hranei suplimentare, pe care o administrăm în scopul abaterii mistreţilor din zonele culturilor agricole”, a explicat directorul AJVPS Gorj.

În urmă cu nici o lună, vânătorii gorjeni au intrat în panică după ce au găsit în zona Peşteana doi mistreţi morţi în apropierea unui curs de apă. Din fericire, în urma analizelor de laborator a reieşit faptul că animalele sălbatice muriseră din cauze naturale.

Vizualizări: 1,740

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: