Vântul din Dobrogea, concurentul lignitului din Oltenia

O companie spaniolă va produce în România peste şapte ani cam tot atât de multă energie cât produce acum unul dintre complexurile energetice din Gorj, indiferent care. Spaniolii folosesc forţa vântului pentru a dezvolta un parc eolian în Dobrogea, zonă în care şi CEZ derulează o investiţie similară, ambele proiecte devenind un concurent serios pentru viitoarea Electra, a cărei producţie pe lignit va fi echivalentă cu cea obţinută la malul mării fără costuri de poluare suplimentare.

Deşi Electra ar trebui să devină funcţională la începutul verii, noua companie este încă o nebuloasă pentru viitorii angajaţi, dar şi pentru restul opiniei publice. Liderul sindical Marin Condescu a mers aseară la ministrul economiei Adriean Videanu pentru a discuta cu acesta despre organigrama noii companii energetice, despre bugetele de venituri şi cheltuieli, dar şi despre contractul colectiv de muncă, cel în baza căruia vor lucra de acum încolo minerii şi energeticienii. Concluziile acestor discuţii vor fi cunoscute azi, până atunci fiind mult mai certă informaţia conform căreia o firmă spaniolă a primit licenţă în România pentru a conecta 1500 MW de energie eoliană în sistemul energetic naţional, producţia respectivă fiind mai mare decât cea de la Complexul Energetic Turceni sau Rovinari. Iberdrola a fost autorizat de Transelectrica să îşi conecteze producţia de energie la sistemul naţional, spaniolii intenţionând să dezvolte parcul eolian în zona Dobrogea, unde, de asemenea, şi cehii de la compania CEZ dezvoltă o investiţie similară.

Proiectul poartă denumirea de Dobruja, iar, în afara acestuia, spaniolii încep de anul acesta construirea unui alt parc, în aceiaşi zonă, cu o putere de 80 MW, care va fi pus în funcţiune anul viitor. Transelectrica estimează că până în 2017, când spaniolii spun că vor finaliza parcul respectiv, România va produce 3000 de MW din turbinele eoliene, ceea ce reprezintă dublul faţă de prognozele făcute pentru anul 2012. Producţia de circa 3000 MW produsă de forţa vântului va deveni, astfel, un concurent pentru producătorii de energie bazată pe cărbune. Producţia respectivă este similară cu cea care poate fi produsă de complexurile energetice de la Turceni şi Rovinari, unităţi ce vor fi înglobate în compania Electra şi care au nevoie de fonduri uriaşe pentru a se moderniza şi a respecta normele europene de protecţie a mediului.

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: