Vârtejul de praf din carieră, la instanță. Decizie!

Complexul Energetic Oltenia ar putea scăpa de plata amenzii aplicate de Garda de Mediu Gorj în urma vârtejului care a antrenat un nor de praf la cariera Roșiuța. Compania energetică a contestat sancțiunea în instanță, iar magistrații din Motru, prin soluția dată recent, au dispus ca amenda să fie înlocuită cu avertisment. Decizia nu este însă definitivă.

CE Oltenia a fost amendat cu 50.000 lei de Garda de Mediu Gorj în urma unui control efectuat la cariera Roșiuța în toamna anului trecut. Comisarii de mediu s-au autosesizat și au făcut verificări după ce un salariat al companiei a filmat un vârtej care a antrenat un nor de praf, imagini care au făcut înconjurul țării. Nu neapărat pentru imaginile surprinse, ci mai ales pentru măsura pe care a luat-o compania după apariția clipului în spațiul public, respectiv de a-l introduce pe respectivul miner în comisia de disciplină. Speța a ajuns inclusiv pe masa Avocatului Poporului.

Comisarii de mediu gorjeni spun că verificările au fost efectuate după apariția în spațiul public a imaginilor cu norul de praf, dar că la aplicarea amenzii au ținut cont și de alte aspecte. ”Am constatat că sunt niște deficiențe în ceea ce privește protecția atmosferei, în baza autorizației de mediu, și s-a aplicat sancțiune. Dacă bate vântul, dai cu niște apă, cu niște mașini, nu aștepți să urce norii de praf peste zona locuibilă. În situații de genul acesta, de poluări accidentale generate de fenomene meteorologice deosebite, au niște obligații conform autorizației de mediu. Să limiteze activitatea, să se oprească, o mulțime de obligații pe care nu le-au pus în practică de moment ce s-a constatat că a fost un praf considerabil în zona respectivă, mai ales că zona este locuibilă. Și informațiile s-au luat de la cetățeni. Nu ne-am bazat neapărat pe ce a apărut în presă”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

CE Oltenia a contestat amenda aplicată de Garda de Mediu Gorj la Judecătoria Motru. Magistrații motreni s-au arătat îngăduitori cu CE Oltenia, drept pentru care au decis ca amenda să fie înlocuită cu avertisment. ”Admite în parte plângerea. Înlocuieşte sancţiunea amenzii contraventionnale în sumă de 50.000 lei aplicată prin p.v. de contravenţie Seria GNM nr. 12909/29.10.2018 cu sancţiunea ,,avertisment"”, a fost soluția dată în data de 2 aprilie a.c. de magistrații Judecătoriei Motru.

Garda de Mediu Gorj poate apela soluția dată de magistrații din Motru în acest dosar.

Vizualizări: 2,803

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: