Varza de Băleşti, pe cale de dispariţie

Producătorii de varză din comuna Băleşti preferă să ţină varza acasă decât să o vândă la un preţ de nimic pe pieţele din Târgu Jiu. Pe o suprafaţă de 200 de hectare de teren este cultivată varză. Localnicii susţin că profitul de pe urma vânzării de varză este neglijabil în timp ce costurile pentru întreţinera culturilor le golesc buzunarele.

Locuitorii comunei Băleşti sunt nemulţumiţi de faptul că anul acesta preţul la culturile agricole au scăzut semnificativ lucru care ameninţă foarte tare profitul din acestă toamnă. Cea mai mare îngrijorare o reprezintă însă preţul verzei care a scăzut zilele astea la 60 de bani şi asta în condiţiile în care la Băleşti există între 150-200 de hectare cultivate cu varză. Localnicii  comunei afirmă că în cel mai scurt timp vor renunţa la cutivarea verzei pentru că nu mai au bani să întreţină culturile care costă destul de mult în comparaţie cu profitul care este foarte mic: „Cultivăm mai puţin de la an la an  pentru că aratul, discuitul,  plantatul şi  transportul costă mai mult decât scoatem noi pe varză”, a afirmat Constantin Piţigoi, unul dintre producătorii de varză din Băleşti.

Mai mult decât atât, statul nu le oferă niciun fel de sprijin. Chiar dacă profitul este foarte mic, unii dintre producători sunt nevoiţi să planteze în continuare varză pentru este singura lor sursă de venit. „Ne convine nu ne convine, nu avem ce să facem, preţurile sunt mici dar nu putem renunţa pentru că avem priorităţi în familie”, a afirmat Rodica Boca.

Primarul promite o asociaţie de agricultură

Primarul comunei Băleşti este şi el îngrijorat de situaţia producătorilor agricoli din comună şi a luat chiar şi o măsură în acest scop ieftinind certificatul de producător de la 50 la 30 de lei. Mai mult decât atât, primarul comunei are intenţia de a înfiinţa şi o asociaţie de agricultură la nivelul primăriei prin care va încerca să ajute producătorii prin asigurarea utilajelor: „Avem în intenţie să formăm o asociaţie de agricultură la nivelul primăriei şi vom încerca să îi ajutăm şi noi cu utilaje”, a declarat Aristică Paicu, primarul comunei Băleşti. De asemenea, primăria a venit în sprijinul producătorilor prin crearea de drumuri care să le  faciliteze accesul la culturi.   

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: