Venituri bunicele din vânzarea cireșelor și căpșunelor

A început culesul cireșelor la Turcinești și al căpșunelor la Polovragi. Pentru majoritatea localnicilor din cele două comune aceasta este singura sursă de venit. Dacă anul este unul bun, veniturile sunt pe măsură. Fructele sunt vândute en-gross chiar de la poartă, puțini fiind cei care merg în piață să-și vândă producția. Primarii din cele două localități se pregătesc să organizeze „Ziua cireșului” și „Festivalul căpșunilor”.

Satul Rugi din comuna Turcinești este cunoscut în țară pentru planațiile de cireși. În această zonă, mai toți localnicii au o astfel de plantație care le aduce anual venituri bunicele din comercializarea fructelor. Dacă în trecut aceștia mergeau cu cireșele în piață, acum le vând en-gross chiar de la poartă și nu duc lipsă de clienți. Ion Berca este unul dintre localnicii care se ocupă de cireși de când s-a născut. Acesta susține că producția de anul acesta este bună, numai că din cauza secetei, cireșele nu sunt de calitate. „Cireșele de mai s-au copt și am început culesul. Nu mai mergem cu ele în piață pentru că e pierdere de timp și nu avem timp să le culegem. Riscăm să ni se strice dacă pierdem timp în piață. Le vindem en-gross de la poartă intermediarilor. În prima zi am dat kilogramul cu 10 lei, iar acum a scăzut la 6 și probabil va mai scădea. Producția e bună, dar cireșele nu sunt de calitate. Din cauza secetei nu s-au prea dezvoltat. Dacă este un an bun facem și câte 200 de milioane de lei vechi”.

Căpșunele, ocupația de bază la Polovragi

Cultivarea căpșunilor este ocupația de bază a localnicilor din Comuna Polovragi. Peste 70% dintre aceștia se ocupă de cultivarea și vânzarea căpșunilor care le pot aduce venituri anuale de ordinul sutelor de milioane. Și această zonă este cunoscută în țară. „Avem cetățeni care au și câte un hectar cultivat. Anul acesta la Polovragi se fac minimum 200 de tone de căpșuni pe care oamenii le vând en-gross. Puțini sunt cei care merg în piață sau iasă cu ele la poartă. De atâția ani și-au făcut clienții lor. Este și muncă la căpșuni, dar se fac și bani. Pare să fie un an bun, dar ar mai trebui puțină ploaie. Au început să se coacă și deja a început vânzarea”, a declarat Ștefan Făsuescu, primarul Comunei Polovragi.

Primarul din Polovragi a luat legătura cu cei de la Registrul Comerțului, cu proprietarii pensiunilor, dar și cu marii producători de căpșuni din zonă ca să organizeze în prima duminică din iunie „Festivalul căpșunilor”, aflat la a patra ediție. Și la Turcineși se va organiza la începutul lunii  viitoare „Ziua cireșului”.

Vizualizări: 243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: