Veşti rele de la Boza: „Tehnic este imposibil”

Declaraţii îngrijorătoare făcute de Sorin Boza, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Potrivit revistei Capital, Sorin Boza a susţinut că tehnic este imposibil ca grupurile energetice pe lignit să se încadreze în normele de mediu stabilite de Uniunea Europeană.

Directiva prin care au fost reduse limitele de poluare admise a fost publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene pe 17 august anul trecut, termenul de conformare fiind de patru ani. Un an aproape că a trecut şi încă nu a fost identificată soluţia tehnică. Boza explica zilele trecută că toţi producătorii pe lignit din Europa îşi pun întrebări legate de soluţiile tehnice care trebuie aplicate. „Acest pachet de directive europene  prevede reducerea emisiilor la 550 grame de dioxid de carbon pe kWh produs. Astăzi, Complexul Energetic Oltenia şi producătorii pe lignit au undeva la 940 de grame. Însă trebuie să ştim toţi că, dacă mâine am construi o centrală nouă pe lignit, n-ar putea să producă sub 700 de grame. Tehnic, este imposibil. Este important să înţelegem de ce 550 şi nu 750. Ne limitează tehnic“, a spus Sorin Boza, citat de Capital.

Boza a vorbit şi despre faptul că termenul de conformare este foarte scurt şi ar însemna închiderea mai multor grupuri deodată, deocamdată nefiind clar nici cât durează conformarea unui bloc energetic, termenele vehiculate până acum fiind între şase şi 12 luni. La această oră nu se ştie nici de ce sume este nevoie pentru conformarea grupurilor, tocmai pentru că nu este clar care este soluţia tehnică.

Complexul Energetic Oltenia a întocmit două planuri de conformare a grupurilor energetice. „S-au propus două variante de grafice de implementare a măsurilor de reducere a NOx, unul cu încadrare în termenul de conformare, 17 august 2021, şi altul fără încadrarea în termenul de conformare, care se finalizează în 2024. Aceste grafice au fost întocmite ţinând cont de perioadele de timp necesare pentru desfăşurarea licitaţiilor pentru achiziţia sistemelor de măsuri primare şi secundare, pe perioadele de timp necesare pentru proiectarea, fabricaţia şi montarea sistemelor de măsuri primare şi secundare”, se arată într-un document al Ministerului Energiei.

Vizualizări: 6,823

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: