Vestigiile descoperite pe centură, expuse la muzeu

Vestigiile istorice descoperite în timpul lucrărilor efectuate pe centura ocolitoare a municipiului Târgu Jiu vor fi putea fi admirate la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” până pe data de 31 decembrie. Expoziţia a fost deschisă miercuri, cu prilejul Sesiunii Naţionale de Rapoarte Arheologice, eveniment la care au participat aproximativ 200 de cercetători şi arheologi.

Expoziţia cuprinde vestigii istorice ce datează din etape distincte de locuire umană şi care au fost descoperite în şase situri de pe raza localităţilor Drăgoieni, Curtişoara şi Romaneşti. Vernisajul a avut loc cu ocazia celei de a 50-a ediţie a Sesiunii Naţionale de Rapoarte Arheologice, care se desfăşoară în perioada 25-27 mai, la Târgu Jiu. „Sesiunea este structurată pe 4 secţiuni: preistorie, epoca fierului, civilizaţia greco- romană şi civilizaţia medievală. Organic, de această sesiune este legat şi vernisajul expoziţiei ARHEOGORJ, care valorifică toate cercetările arheologice efectuate pe varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu. Este o expoziţie atractivă care reconstituie un crâmpei din istoria acestor locuri”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”.
La acest eveniment participă aproximativ 200 de cercetători şi arheologi de la muzee, institute arheologice şi universităţi de prestigiu din ţară. „Este cel mai important şi de tradiţie eveniment din domeniul cercetării arheologice din România. Se organizează anual în parteneriat cu muzeele judeţene. Remarc organizarea impecabilă a acestei sesiuni la Târgu Jiu şi adresez un cuvânt de salut şi mulţumiri partenerilor noştri: Muzeul Judeţean, Consiliul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană, care au contribuit substanţial la buna organizare a acestui eveniment. Ca principiu, sesiunea îşi propune să prezinte public rezultatele cercetărilor arheologice din anul precedent. Anul trecut, au avut loc peste 1000 de cercetări arheologice şi o bună parte din rezultatele acestora vor fi prezentate miercuri şi joi la Târgu Jiu”, a declarat Emilian Gămureac, director în cadrul Ministerului Culturii.

Vizualizări: 440

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: