Copilul răpit de tatăl pakistanez, readus în Gorj

Puştiul de 4 ani care în urmă cu mai bine de o lună a fost răpit de tatăl său pakistanez a fost readus acum în țară de reprezentanţii Direcţiei pentru Protecția Copilului Gorj. Minorul a fost luat de la un centru de asistenţă din Bulgaria, acolo unde a fost îngrijit în ultimele săptămâni, după ce poliţiştii l-au arestat pe tatăl său, dat în urmărire internaţională.

Necazurile pentru copilul din Samarinești au început încă de la naştere, pentru că mama şi tatăl său nu se înţelegeau prea bine, deşi atunci când s-au cunoscut în Grecia părea că se iubesc. Ale Zaman a devenit, în timp, subiectul unor certuri aprinse între părinţi, în primăvară mama reuşind să obţină în instanţă custodia celui mic. Tatăl său, Zaman Faisal, nu a suportat prea uşor situaţia respectivă, iar în urmă cu o lună şi ceva şi-a snopit soția în bătaie, dar şi pe un vecin pe care îl suspecta că se iubeşte cu femeia sa. Suspiciunile sale puteau fi oarecum întemeiate întrucât femeia mai are alţi patru copii şi pe toţi i-a făcut cu bărbaţi diferiţi, acum ea spunând că devenise o adevărată gospodină și că îl iubea pe Faisal.
„M-a bătut atunci, vai de mine, cum să nu! Am și acum tăieturi în cap, că a dat cu securea. Pe vecinul l-a băgat în spital și are 80 de zile de îngrijiri medicale, dar, de frica lui, a plecat din țară. L-a luat fata lui și l-a dus în Germania ca să îl trateze. Pakistanezul ne-a bătut că zicea să nu aibă copilul alt tată în afară de el. Era gelos”, spune Ioana Cărăgui. După scandalul făcut în satul Larga, la Samarinești, pakistanezul a fugit din țară, reușind să ajungă până în Bulgaria, unde a fost însă prins după ce polițiștii gorjeni l-au dat în urmărire, iar Judecătoria Motru a emis mandat pe numele său. Ale Zaman a trăit în tot acest timp sub supravegherea autorităților bulgare care se ocupă de protecția minorilor, mama sa ducându-se la el în speranţa că îl va putea lua acasă. „Da, am fost în Bulgaria. Am vorbit şi cu copilul şi cu directoarea centrului de plasament de acolo. Era bine îngrijit, dar era trist că tot zicea să îl iau acasă, dar nu mi l-au dat”, povesteşte femeia.

Drama continuă
Pentru Ale revenirea în centrul de plasament de la Tg Cărbunești nu reprezintă însă o etapă de tranziţie în viaţa sa pentru a reveni alături de mamă. Femeia are la Samarinești o casă în care ar putea să îl crească, dar condiţiile nu sunt dintre cele mai bune. Locuinţa îi aparţine unui sătean care are o altă proprietate, mai bună, şi care nu se mai îngrijea de casa respectivă pentru că nu îi mai trebuia. Construcţia era pe punctul de a fi demolată, fiind veche, Ioana Cărăgui primind-o de pomană, doar să aibă grijă de fiul său. Femeia a zugrăvit acum şi spune că la vara va construi şi o sobă pentru a avea căldură în timpul iernii.
Faptul că nu şi-a îngrijit însă nici ceilalţi copii pe care i-a avut şi care au ajuns tot în plasament la stat o face pe femeie să fie considerată de către autorităţi ca nefiind o mamă potrivită pentru minor. „Orice femeie îşi doreşte să îşi crească copilul, dar dumneaei până acum nu a făcut dovada că e capabilă să facă acest lucru. De multe ori membrii comunităţii din care provine s-au plâns de conflictele din familie, de faptul că copilul a fost supus unor abuzuri emoţionale, fiind deseori în situaţia de a fi martor la conflictele dintre părinţi”, spune purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecția Copilului Gorj, Corina Drăgan menționând că șansele ca Ale Zaman să se mai întoarcă la mama sa sunt extrem de reduse.

Tatăl, tot la bulgari
Puștiul de 4 ani a ajuns joi seara la Târgu Cărbunești și s-a integrat repede printre copiii de vârsta sa, condițiile în care este cazat fiind foarte bune. Îi este mai greu să comunice pentru că, o perioadă, părinții săi l-au crescut în Grecia, iar acasă mama îi vorbea românește iar tatăl în pakistaneză, cel mic rămânând mai mult mut la tot ce se întâmpla în jurul său. Mut, dar în spatele gratiilor, a rămas și Zaman Faisal, pakistanezul pentru care polițiștii și procurorii din Motru fac cercetări sub acuzația de lipsire de libertate și lovire și alte violențe, pe numele său și bulgarii deschizând un dosar penal pentru trecere frauduloasă a frontierei. Nici până acum autoritățile nu au clarificat cum de a reușit bărbatul să treacă Dunărea cu cel mic, fără acte, și să străbată jumătate din Bulgaria până să fie prins, el urmând să fie extrădat în România doar după ce autoritățile din țara vecină își vor termina propria anchetă.

Galerie foto


Vizualizări: 943

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: