Vezi aici cum comentează primarii împărţeala lui Călinoiu

Împărţirea bugetului judeţului la sfârşitul săptămânii trecute i-a nemulţumit deja pe aleşii din teritoriu, primarii sperând, fiecare, la sume de bani mai mari, cu care să poată rezolva problemele comunităţilor pe care le conduc. Edilii s-au trezit însă cu sume mici trecute în dreptul lor, mai toţi arătând acum cu degetul spre şeful Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, despre care spun că le-a dat fonduri puţine pentru că nu ar fi în graţiile lor.

După ce edilul din Motru, Dorin Hanu, şef al organizaţiei municipale PSD, s-a supărat încă de săptămâna trecută, acum a venit rândul şi al altor edili să îşi spună oful faţă de banii puţini primiţi de la judeţ.

Guşiţă: Buget ca la adunat de prune

Cel mai supărat pare a fi edilul PSD din Jupâneşti, Petre Guşiţă, care crede că banii puţini de acum au legătură şi cu activităţile din campania electorală de toamna trecută, el fiind atunci mai degrabă de partea lui Traian Băsescu, decât a lui Mircea Geoană. Şefii săi de partid de la Târgu Jiu par să nu fi uitat acum acest lucru, iar edilul suportă consecinţele.

"Am 165.000 de lei, atât mi-a dat mie Consiliul Judeţean, ca la adunat de prune. Mă aşteptam la sume mici pentru că e criză, ştim treaba asta, dar la suma asta deja eu cred că e vorba de nişte reglări de conturi. E jenant ca preşedintele Consiliului Judeţean să facă împărţeala banilor aşa cum îi place lui. Putea să facă o treabă mai echilibrată şi să ţină cont de faptul că în spatele nostru se află comunităţile pe care le conducem. Cu banii ăştia nici banii la Primărie nu-i pot da pe toţi, că mi-ajunge de salariu până prin iulie şi după aia nu ştiu ce mai facem. O să învăţăm însă ceva şi noi, primarii, din treaba asta şi o să ştim cum să ne purtăm pe viitor cu tovarăşul Călinoiu, pentru că el asta este, un tovarăş. O să văd cum mă descurc pentru că în coarne eu nu îl gâdil şi nici în genunchi în faţa lui nu voi sta pentru că, dacă e nevoie, voi sta în genunchi doar în faţa celor care mă votează, nu a lui Călinoiu", spune edilul din Jupâneşti.

Nu-şi pot continua proiectele

Schimbând partidul nu schimbăm şi registrul pentru că democrat liberalul Mihai Calotă, din Urdari, sau liberalul Ştefan Făsuescu au aceleaşi nemulţumiri. Supărările lor sunt date de banii puţini şi de faptul că nu prea au cum să îşi ducă la bun sfârşit proiectele pe care le-au început sau doreau să le demareze anul acesta. "Sunt de la PDL şi probabil de aia a dat mai mult la primarii dumnealui de la PSD. Domnul Călinoiu a făcut ce-a vrut cu bugetul, deşi şi noi avem proiecte în derulare. Banii ăştia, 150.000 de lei, n-o să facem mai nimic cu ei. Vreo 20.000 vor merge la un drum, 30.000 îi dăm pe alte lucrări şi restul, de 100.000 de lei, adică un miliard de lei vechi, o să plătim lucrări efectuate deja şi neachitate. N-aveam la ce să ne aşteptăm, deşi se zice că noi am fi la putere", spune edilul din Urdari, în timp ce colegul său de suferinţă, din Polovragi, anunţă că a oprit deja executarea mai multor proiecte pentru că ştie că nu are bani pentru a le plăti. "Nu ştiu ce vom face pentru că avem şi datorii din urmă, care vin din spate şi pe care trebuie să le achităm. Avem procese cu firmele care au lucrat pentru noi şi de asta am şi oprit acum patru proiecte. Nu mai lucrăm nici căminul cultural, nici la baza sportivă multifuncţională şi nici măcar la un pod, pentru că ştim că nu avem bani. Anul trecut ni s-au dat 4 miliarde pentru drumuri, acum avem la jumătate. Cine ştie ce va mai fi anul viitor", spune şi Făsuescu.      

Primarul din Teleşti. Strâng şurubul

Rămaşi de izbelişte la nivel de partid, edilii PNG din Arcani şi Teleşti recunosc şi ei că nu au bani, dar nu se grăbesc să arate cu degetul decât către "criză", sperând că altfel nu îl vor supăra pe şeful Consiliului Judeţean. Vasile Popescu, aflat la primul mandat în fruntea comunei Arcani, are numai 145.000 de lei primiţi de la judeţ, bani cu care nici nu ştie ce să achite mai întâi. "Nevoile sunt mari, iar pentru drumuri am primit la jumătate faţă de anul trecut. Suma e mică pentru ca să poţi face ceva, dar ştiu că acum primarii au primit mai puţin ca anul trecut pentru infrastructură. Nu cred eu că dl. Călinoiu face din astea şi dă banii aşa, fără temei, dar o să întreb şi eu la alte comune ca să văd cum au primit ei acolo şi atunci o să mă pronunţ dacă e sau nu ceva politic", spune edilul din Arcani. Edilul din Teleşti şi-a luat de mult gândul că va primi vreodată banii de care are nevoie, Romulus Bâldea spunând că va trebui să se descurce cu sumele pe care le are la dispoziţie. "Eu voi construi o grădiniţă, voi reabilitata o sală de sport şi sediul Primăriei. Nu sunt lucrări pe care să le termin, dar măcar le încep, pentru că la ele se va lucra pe parcursul a doi ani. Nu spun că-mi convine situaţia, dar strâng şurubul. Nu cred că e vreun primar care să nu spună că nu are nevoie. E cel mai uşor să fii nemulţumit, dar e important să reuşeşti cu bani puţini să faci lucruri de valoare pentru că, altfel, cu bani mulţi sunt destui care pot face orice", declară edilul teleştean.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: