Vezi în cât timp se poate obţine o pensie comunitară

Pensiile comunitare la nivelul județului Gorj se obțin destul de greu, spun reprezentanții Casei Județene de Pensii. La nivelul județului Gorj, sunt 30 de cetățeni care primesc pensie pentru munca prestată în străinătate însă până a putea obține un astfel de drept durează și până la doi ani, anunță autoritățile locale.

Directorul Casei Județene de Pensii Gorj, Ioana Talău, spune că timpul este principalul dușman al obținerii unei pensii comunitare deoarece schimbul de documente între țări este foarte greoi și poate dura ani întregi. În Gorj, 30 de oameni se bucură de o pensie comunitară. ”Pot să beneficieze de pensii comunitare toți cetățenii care desfășoară activități atât în țările membre ale UE, cât și în alte țări cu care România are încheiate tratate și înțelegeri. În Germania, stagiul minim de cotizare este de doar cinci ani ca să poți ieși la pensie, în timp ce la noi sau în Spania este de 15 ani”, a spus Ioana Talău, directorul Casei de Pensii Gorj.
Principala problemă care intervine în calculul unei astfel de pensii este timpul. De exemplu, în Grecia schimbul de documente între țări poate dura și doi ani. ”La calculul unei pensii internaționale, timpul este dușmanul nostru în sensul că schimbul între documente este greoi. Din activitatea pe care am desfășurat-o până acum, cele mai mari probleme le avem cu Grecia unde completarea unui dosar de pensie durează chiar doi ani”, a precizat Ioana Talău. La nivelul Gorjului, numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților.

Vizualizări: 269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: