Viceprimarii Vână şi Popescu, în ilegalitate?

Viceprimarii Municipiului Târgu Jiu, Iulia Vână şi Aurel Popescu, încalcă de ani buni legea dacă ar fi să luăm de bună decizia Agenţiei Naţionale de Integritate, care l-a declarat incompatibil pe vicele din comuna Stoina pentru că era şi membru în Consiliul de Administraţie al Liceului Tehnologic din localitate. Iulia Vână, pe lângă funcţia de viceprimar, deţine şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”.

Numărul aleşilor locali care încalcă legea s-a dovedit a fi unul foarte mare dacă ar fi să judecăm după deciziile Agenţiei Naţionale de Integritate. Recent, instituţia în cauză l-a declarat incompatibil pe viceprimarul din Stoina, Cristian Ionescu, pentru că în urmă cu câţiva ani a fost membru în Consiliul de Administraţie al Liceului Tehnologic Stoina. În fapt, în tot judeţul sunt poate câteva zeci de astfel de incompatibilităţi. Chiar şi în Municipiul Târgu Jiu, ambii viceprimari fac parte din Consiliile de Administraţie ale unor licee. Iulia Vână este membru Consiliului de Administraţie la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” şi cu toate acestea spune că nu s-a încălcat legea. „Din câte ştiu eu legea se referă la instituţiile publice aflate în subordinea primăriei. Sunt membru în CA doar la CNTV şi nu cred că s-a încălcat legea, nu este o funcţie plătită, probabil la Stoina este altă speţă. Dacă ar fi să fie aşa, sunt responsabilă, îmi asum răspunderea”, a declarat Iulia Vână, viceprimarul din Târgu Jiu.

Vicele Popescu: „Nu-mi aduc aminte”

Deşi face parte din Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, lucru confirmat de conducerea şcolii, viceprimarul Aurel Popescu spune că nu-şi aduce aminte dacă are această calitate sau nu. „Ştiu că pe vremea când eram consilier local făceam parte dintr-un consiliu de administraţie, dar acum nu mai ştiu. Nu-mi aduc aminte”, a spus vicele Aurel Popescu.

Art. 87 din legea 161 din 2003 spune clar că „funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice”.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: