Victor Che Guevara şi bufonul Radu

În uniformă militară fără grade, cu bască roşie şi ochelari de soare, încălţat cu bocanci care îi ajungeau până aproape de genunchi şi cu zâmbetul pe buze, Radu Mazăre şi-a îndemnat mai tinerii colegi din PSD la revoluţie. „Cu foamea-n burtă că aşa se face”, a spus primarul cu comportament de bufon, care crede că luna ianuarie ar fi cea mai potrivită, că atunci va fi foamea mare. Lui Victor Ponta, care nu se hotărăşte dacă să aleagă modelul Titulescu sau modelul Che Guevara, îi surâde ideea unei revoluţii. “Soluţia lui Radu cu revoluţia, în mintea multora dintre noi, pare să fie singura soluţie", a spus Victor Ponta în faţa a sute de colegi de partid. Infantilism este cuvântul care caracterizează comportamentul celor doi politicieni, care s-au scălâmbăiat la tinerii social-democraţi de parcă aveau în faţă copii de grădiniţă. Dincolo de scălâmbăielile la propriu, infantilă este ideea că revoluţia este o soluţie în zilele noastre.

Revoluţia poate fi o soluţie acolo unde poporul nu-şi poate decide soarta prin vot. Nu este cazul românilor, chiar dacă rezultatul votului este într-o oarecare măsură influenţat de “cine fură mai mult”.

Din păcate, criza economică prin care trece ţara este accentuată de o criză de soluţii. Atât din partea guvernanţilor, cât şi din partea opoziţiei. Dar lipsa de soluţii este în cazul lui Ponta dublată de o doză mare de iresponsabilitate. O criză politică este tot ce lipseşte în această perioadă pentru ca România să fie aruncată în haos. Dacă pe Victor Ponta l-aş putea suspecta cu uşurinţă de infantilism, în niciun caz nu aş aplica un astfel de diagnostic lui Adrian Năstase sau Ion Iliescu, adevăraţii lideri ai PSD. Dacă aceştia îl lasă sau poate îl şi îndeamnă să joace rolul lui Che Guevara, înseamnă că au un interes major, dincolo de cel politic al PSD. Se joacă în această perioadă libertatea unor importanţi lideri ai PSD şi nu numai, iar pe fondul unor nemulţumiri sociale majore, dar şi al unor interese economice străine, o revoluţie nu ar fi chiar atât de greu de făcut. Pierderea românilor ar fi însă de proporţii şi ireversibilă.

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: