Victor Ponta, avocatul îmbogățit al familiei Cocoș-Udrea

Nici nu a apucat bine să spună Traian Băsescu despre cum îi va ”dezbrăca” public pe candidații la Președinție în perioada care urmează, că o publicație centrală a și relatat despre serviciile avocățești pe care Victor Ponta le presta pentru Dorin Cocoș și Elena Udrea în perioada 2005 – 2006, când blondina era șefă a Administrației Prezidențiale. Contractele nu sunt nici multe și nici puține, nu se vorbește public despre ele pentru prima dată, dar sunt primele care sunt repuse pe tapet în legătură cu șefului Guvernului în preajma campaniei electorale în care acesta este implicat.

Ales deputat pentru prima dată în Gorj în toamna lui 2004, la câteva luni după debarcarea din fruntea filialei județene a PSD a lui Nicolae Mischie, fostul șef al Corpului de Control al Guvernului Năstase a reușit să parcurgă în 10 ani toate treptele politicii, fiind la un pas de ultima pe care o mai poate urca, până acum nefiind implicat la modul serios în nici un scandal care să îi afecteze ascensiunea. O ascensiune pe care a obținut-o în ultimii ani și prin disputele tranșante cu „parașuta” de Elena Udrea, așa cum i se adresa în ultima campanie electorală, Ponta fiind acum ținta unor relatări de presă menite să le aducă alegătorilor informații care să clarifice legăturile dintre cei doi. Și, astfel, conform ziarului enational.ro, cei doi tineri politicieni se știu încă de la începutul primului mandat al lui Traian Băsescu la Cotroceni, Ponta devenind în 2005 avocat al firmelor deținute de cuplul Dorin Cocoș - Elena Udrea, informații detaliate pe această temă fiind publicate anul trecut și de riseproject.ro.

Contractele

Tânărul politician și avocat de la acea vreme, fost procuror, a prestat pentru cuplul Udrea-Cocoș începând cu anul 2005, an în care deputatul și-a înființat și un cabinet de avocatură, folosit apoi în 2006 pentru derularea contractelor cu cei doi apropiați ai lui Traian Băsescu, anul 2006 fiind și anul în care Ponta și-a făcut mutația de domiciliu pe buletin la Baia de Fier, devenind „gorjean”. Contractele derulate cu firmele fostului soț al Elenei Udrea, conform sursei menționate, vizau rezolvarea unor probleme relativ mărunte, demne de un stagiar, nefiind vorba de  procese cu greutate, eventual de natură penală, care să îl facă remarcat pe avocatul care acum, ca premier, își atacă permanent foștii clienți.

Conform arhivei Monitorului Oficial, Ponta s-a ocupat de acte adiționale la actele de constituire a unor firme ca Telemedica SA, Euro Hotels International Co SRL, Centrul de Diagnostic Clinic Internațional SRL, Sanipharm SRL, Clinica de Diagnostic Complex Interdepartamental SRL și Centrul de Testare a Forței de Muncă SA, unele dintre aceste firme fiind folosite de mii de români pentru a obține ștampilele necesare din punct de vedere medical pentru a lucra în străinătate, veniturile lor fiind considerabile. La aceste acte, inclusiv unele de modificare a acționarilor, se adaugă o serie încheieri de atestare și declarații date pe propria răspundere de Dorin Cocoș în fața avocatului său Victor Ponta. Una dintre firmele care au avut legătură cu Dorin Cocoș, conform celor publicate de riseproject.ro, Medcomplex SRL, apare în căutările pe Google ca fiind una care are un număr de telefon ce ar figura și la o firmă de contabilitate deținută de mama lui Victor Ponta…, dar la care acționar a fost de-a lungul timpului și Sorin Teșu, fost șef de cabinet al lui Adrian Năstase, om de încredere al fostului premier, Năstase fiind și cel care l-a propulsat pe procurorul Ponta în politică.

Banii

Despre banii din aceste contracte nu se vorbește în relatările din presa centrală, sumele rămânând probabil confidențiale, deși Ponta este acuzat de cei care au scris despre el că a câștigat sume destul de bune din colaborările cu Udrea și Cocoș. Sumele sunt însă publice și au fost făcute cunoscute chiar de deputatul de Gorj atunci când și-a completat declarațiile de avere din primul său mandat de parlamentar. Astfel, conform unei declarații de avere din 9 ianuarie 2007, completată așadar în plină vacanță de iarnă a parlamentarilor și chiar după sărbătorile din acel an, Ponta spune că a câștigat la cabinetul său de avocatură, în anul 2005, subliniind acest lucru, suma de 71.564 lei, bani care par mulți în comparație cu celelalte venituri pe care deputatul le avea la acel moment.

Astfel, ca deputat, Ponta câștiga în 2005 cam 36.000 de lei, iar ca lector la o universitate privată alți 16.000 de lei, grosul câștigurilor sale fiind asigurat de cabinetul de avocatură. Trei luni mai târziu, pe 8 mai 2007, Ponta își rectifica declarația de avere și menționa la câștigurile avocățești pe anul 2006 fix 252.484 de lei. Ce s-a întâmplat mai departe cu câștigurile avocatului Ponta probabil își amintesc alegătorii acestuia pentru că deputatul de Gorj i-a abandonat pe Udrea și Cocoș și a devenit senior partner la Casa de Avocatură Șova și Asociații care, „coincidență”, avea să deruleze în aceiași perioadă contracte de milioane de euro la termocentralele de la Rovinari și Turceni. În 2007 avocatul Ponta a câștigat 470.500 lei, iar un an mai târziu acesta aproape își dubla câștigurile, menționând în declarația de avere suma de 773.375 lei, ajungând la venituri mai mari de 10 ori decât cele avute din colaborarea cu Udrea-Cocoș. Despre contractele care i-au asigurat lui Ponta astfel de câștiguri nu a vorbit nimeni până acum, dar campania electorală e de abia la început, iar locatarul de la Cotroceni de abia și-a manifestat opțiunea pentru dezbrăcatul candidaților în public…

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: