Victoria Hidroelectrica avantajează şi CE Oltenia

Hidroelectrica a câştigat în primă instanţă un proces cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care oferă companiei de stat posibilitatea să exporte energie direct şi nu prin traderi. Culmea este că legea interzice producătorilor să exporte. ANRE a anunţat că va face recurs, dar decizia instanţei a produs bucurie şi în CE Oltenia. Compania din Gorj a înfiinţat o firmă de export, CEO- Trading SRL pentru a putea exporta, dar nu a făcut acest lucru până acum.

Decizie controversată dată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti ce a admis contestaţia Hidroelectrica împotriva unui proces verbal al ANRE, prin care se reţine în sarcina producătorului de energie exportul de electricitate în Ungaria între decembrie 2014 şi februarie 2015. În fapt, Hidroelectrica a exportat 15 MW pe o platformă din Ungaria, administrată de Tradition Financial Services Ltd., lider mondial în domeniul brokerajului de produse energetice, deşi avea obligaţia să vândă toată cantitatea de energie produsă pe platforma OPCOM din România. Drept urmare, ANRE a aplicat o amendă Hidroelectrica. Decizia ar putea schimba total modul de funcţionare a pieţei de energie. "Hotărârea instanţei de judecată are o valoare istorică. La momentul rămânerii definitive a sentinţei, oricare producător, fie că se cheamă Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pieţele statelor membre ale Uniunii", a declarat administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza. ANRE a anunţat că va face apel la sentinţa instanţei.

REACŢIE

O reacţie imediată a avut şi CE Oltenia, care speră că în urma acestei decizii va putea să încheie direct contracte de export de energie pe pieţele Uniunii Europene. Conducerea CE Oltenia crede că interzicerea exportului de către companii de stat a fost „o modalitate mascată de a defavoriza firmele statului in favoarea unor producători privaţi“.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: