Videanu: Companiile subordonate Ministerului Economiei investesc 8,4 miliarde lei în 2010

Investiţiile cumulate din acest an ale companiilor subordonate Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) sunt de 8,364 miliarde lei (2 miliarde euro), mai mari cu 65% faţă de anul trecut, a declarat miercuri ministrul de resort, Adriean Videanu.

"Ca măsură substanţială de reducere a efectelor crizei, companiile din subordinea ministerului au cumulat în acest an un program investiţional de 8,364 miliarde lei, din surse deja identificate. Acestea sunt investiţii proprii pe parcursul acestui an şi sunt cu 65% mai mari faţă de 2009. Din această sumă, doar 369 milioane lei din bugetul de stat, restul sunt surse proprii şi credite atrase", a afirmat Videanu.

Potrivit acestuia, cea mai mare parte din ele sunt în energie (6,056 miliarde lei) şi în petrol şi gaze (1,48 miliarde lei). De asemenea, în resurse minerale vor fi investiţii de 185 milioane lei, în apărare - de 40 milioane lei -, iar 8 milioane lei sunt investiţiile proprii ale MECMA.

Videanu a mai precizat că ministerul pe care îl conduce propune proiecte de aproape 3 miliarde euro în parteneriat public-privat, pe lângă proiectul AGRI, realizat în comun cu Azerbaidjan şi Georgia. pentru două terminale de gaze. Astfel, sunt în analiză proiectele pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi pentru a doua centrală nucleară, precum şi două grupuri în cadrul Electra de circa 500 MW (1,7 miliarde euro). 

La Hidroenergetica, Ministerul Economiei ca obiective de investiţii grupuri de 133 milioane euro la exploatarea hidroenergetică Olt-Cornetu, la Someşu Mare (754 milioane euro), pe Buzău-Nehoiaşu (324 milioane euro), pe Arieş (245 milioane euro), la CET Bucureşti Sud (105 milioane euro), o amenajare hidroenergetică la Grozăveşti, tot în Capitală (52 milioane euro), la Electrocentrale Deva (332 milioane euro). În plus, la Paroşeni este prevăzut un grup nou de 245 milioane euro.

Vizualizări: 73

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: