Vieru, condamnat la 5,6 ani închisoare pentru moartea lui Bunoiu

Fostul poliţist Sabin Vieru, cel care în urmă cu mai bine de un an l-a accidentat mortal pe Dumitru Bunoiu, directorul unui liceu din Târgu Jiu, a fost condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru ucidere din culpă, sentinţa nefiind definitivă. Accidentul s-a produs în condiţiile în care omul legii s-a urcat mangă la volan, deşi pe parcursul procesului el a făcut tot ce a putut pentru a obţine o alcoolemie mai mică, astfel încât infracţiunea să-i fie transformată în contravenţie.
 
 Inspectorul Sabin Vieru a produs accidentul la sfârşitul lunii martie a anului 2008, el aflându-se atunci la volanul unui autoturism Skoda, cu care a intrat pe contrasens într-o curbă periculoasă de la marginea municipiului Târgu Jiu, izbind în plin Dacia cu care se deplasa regulamentar Dumitru Bunoiu, director de mai mulţi ai al Grupului Şcolar "Gheorghe Magheru" din oraş. Alături de Bunoiu, în dreapta, se afla Dumitru Becheriu, un meseriaş care reparase un monument şi pe care directorul îl ducea acasă în momentul producerii accidentului, acesta supravieţuind evenimentului rutier, dar rămânând cu o serie de afecţiuni, el urmând să se folosească de cârje pentru toată viaţa pentru a mai putea merge. Dumitru Bunoiu şi-a pierdut viaţa pe 20 mai 2008, după mai multe săptămâni în care a fost internat la o clinică din Timişoara, medicii nereuşind să îl salveze.
 Pe parcursul procesului, Vieru a solicitat recalcularea alcoolemiei, poliţiştii veniţi la faţa locului permiţându-i acestuia pentru circa un sfert de oră să meargă acasă la un alt poliţist, ce stătea în zonă, probele de sânge fiindu-i luate mult mai târziu. Agenţii veniţi atunci la faţa locului au spus că nu l-au pus pe colegul lor să sufle în fiolă pe motiv că îi ţineau jurnaliştii de vorbă, ceea ce, evident, era o glumă proastă şi care putea să aibă consecinţe la judecata de acum.
 Vieru a declarat pe parcursul procesului că se urcase la volan după ce plecase de la o petrecere la care un alt poliţist îşi sărbătorea ziua de naştere, el menţionând că nu a băut foarte mult. Procurorii au menţionat în rechizitoriu că Vieru avea o alcoolemie de 1,25%, poliţistul cerând însă în instanţă să îi fie acceptată o recalculare a nivelului respectiv la limita de 0,55%, în baza unor calcule făcute de un expert particular, cererea fiindu-i respinsă prin sentinţa pronunţată miercuri.

 Sentinţa instanţei

 Conform deciziei instanţei, Sabin Vieru a fost condamnat pentru mai multe fapte, în total el având de executat pedeapsa cea mai mare, de 5 ani, la care instanţa a adăugat un cumul de şase luni, generat de celelalte pedepse mai mici. De asemenea, poliţistul a fost obligat să achite despăgubiri, în solidar cu firma de asigurări auto, de circa 30.000 de lei către unităţile sanitare care s-au îngrijit de cele două victime ale accidentului produs de el. Instanţa l-a mai obligat pe Vieru să achite, în total, despăgubiri civile şi daune morale pentru supravieţuitorul accidentului şi rudele profesorului Dumitru Bunoiu în cuantum total de circa 300.000 de lei, Dumitru Becheriu urmând să beneficieze şi de o rentă lunară de 1500 de lei până la încetarea infirmătăţilor cu care s-a ales după evenimentul rutier din martie 2008.
 "Obligă inculpatul în solidar cu asiguratorul SC Asigurare şi Reasigurare Astra SA Bucureşti la 4.643,30 lei despăgubiri civile către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă cu dobânzile legale aferente până la achitare ce reprezintă cheltuieli de spitalizare a părţii vătămate Becheriu Dumitru şi la 25386,31 lei cu dobânzile legale aferente până la achitare ce reprezintă cheltuieli de spitalizare a victimei Bunoiu Dumitru. Obligă pe acelaşi inculpat în solidar cu asiguratorul SC Asigurare şi Reasigurare Astra SA Bucureşti la 139,05 lei către Spitalul Judeţean Tg Jiu cu dobânzile legale aferente până la achitare ce reprezintă cheltuieli de spitalizare a părţii vătămate Becheriu Dumitru şi la 614,80 lei cheltuieli de spitalizare a victimei Bunoiu Dumitru cu dobânzile legale aferente. Obligă inculpatul în solidar cu asiguratorul SC Asigurare şi Reasigurare Astra SA Bucureşti la despăgubiri civile şi daune morale către partea vătămată Becheriu Dumitru şi către partea civilă Bunoiu Ana, Bunoiu Bogdan şi Bunoiu Octavian Mădălin după cum urmează: - 20.000 lei despăgubiri civile şi 40.000 lei daune morale către partea vătămată Becheriu Dumitru; - 20.800 lei despăgubiri civile şi 50.000 lei daune morale către partea civilă Bunoiu Ana; - 20350 lei despăgubiri civile şi 50.000 lei daune morale către partea civilă Bunoiu Octavian Mădălin; - 14.097 lei despăgubiri civile şi 50.000 lei daune morale către partea civilă Bunoiu Bogdan. Obligă inculpatul în solidar cu asiguratorul SC Asigurare şi Reasigurare Astra SA Bucureşti la 21.700 lei rentă globală de la data săvârşirii faptei şi până la pronunţare şi în continuare la 1500 lei rentă periodică lunară începând cu data de 16.06.2009 data pronunţării prezentei sentinţei şi până la încetarea stării de nevoie. Obligă inculpatul în solidar cu SC Asigurare şi Reasigurare Astra SA Bucureşti la 23.500 lei cheltuieli judiciare statului", se arată în decizia judecătorească.

 E loc de apel

 Sentinţa instanţei gorjene poate fi atacată cu apel. Pe parcursul procesului, inspectorul Sabin Vieru s-a pensionat, el internându-se imediat după producerea accidentului la secţia de neuropsihiatrie a spitalului judeţean de urgenţă Târgu Jiu, după cum au declarat pe parcursul procesului rudele profesorului mort. În timpul procesului, Vieru a solicitat instanţei să nu fie condamnat la închisoare întrucât dacă ar merge la puşcărie ar urma să se întâlnească cu mulţi dintre infractorii pe care i-a încarcerat în perioada în care a lucrat la Poliţia Municipală Târgu Jiu. Familia lui Bunoiu, dar şi Dumitru Becheriu au cerut, în schimb, condamnarea la închisoare a lui Vieru pe considerentul că "um om zace în pământ, iar eu mă târâi ca o râmă", după cum punea supravieţuitorul accidentului.


Vizualizări: 236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: