Vindea medicamente pentru epilepsie pe post de droguri

Un bărbat de 31 de ani, din Târgu Cărbunești, riscă să stea ani buni după gratii. Gorjeanul este acuzat de autoritățile judiciare din Finlanda de infracțiuni legate de droguri, pedeapsa maximă prevăzută de legea din statul nordic fiind de 10 ani închisoare.

La data de 9 iunie 2019, Gabriel G., ajutat de doi amici, a importat, în Helsinki, 68.400 tablete de Rivotril de 2 mg, un medicament pentru bolnavii de epilepsie, care conţine o substanţă asimilată cu drogurile, cu scopul de a le vinde pe piaţa neagră a consumatorilor de narcotice.

„Gabriel G. a căzut de acord cu M.D.G. și M.N, care se aflau deja în Finlanda, că urma să conducă o mașină de pasageri din Finlanda în Ungaria. La ajungerea lor în Ungaria, M.D.G. și M.N. s-au întâlnit cu Gabriel G., care a ascuns drogurile în autovehiculul cu nr. de înmatriculare SEY-720 în folosința lui M.D.G. și M.N. și i-a însărcinat pe aceștia să ducă mașina înapoi în Finlanda”, potrivit informațiilor din dosar.

Când cei doi au ajuns în portul Helsinki, pe mare, venind din Tallinn, autovehiculul a trebuit să treacă prin controlul vamal. Așa au fost descoperite drogurile, într-un geamantan, în locul anvelopei de rezervă.

Cei doi amici au fost condamnați în toamnă, iar pe numele gorjeanului a fost emis un mandat european de arestare. În ultima zi a anului 2019, cărbuneșteanul a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior arestat pentru 15 zile.

Pe 13 ianuarie, magistrații Curții de Apel Craiova au admis cererea de executare a mandatului european de arestare, însă au amânat predarea gorjeanului, întrucât acesta este cercetat într-un dosar de trafic de droguri, instrumentat de DIICOT Gorj.

La sfârșitul anului 2017, Gabriel G. a fost condamnat la 5 ani și 7 luni închisoare pentru vânzarea mai multor medicamente, ca droguri, în Norvegia. Dosarul se află pe rolul Înaltei Curți de Justiție, în faza procesuală a apelului.

Conform legii, în situația în care persoana extrădată este cercetată penal de către autoritățile judiciare române, predarea acesteia se amână până la soluționarea definitivă a cauzei.

În același timp, judecătorii craioveni au dispus arestarea gorjeanului pe o perioadă de 30 de zile, în vederea predării, la data încetării motivelor care au justificat amânarea. „Dispune emiterea mandatului de arestare în vederea predării. Constată că în prezenta procedură, persoana solicitată a fost privată de libertate începând cu data de 31.12.2019 la zi. Definitivă”, a decis Curtea de Apel Craiova.

Vizualizări: 1,714

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: