Un condamnat din „Mafia cărbunelui” cere reangajarea la CE Oltenia

Un fost electrician al Complexului Energetic Oltenia, condamnat în celebrul dosar „Mafia cărbunelui”, cere să fie reangajat la companie. Bărbatul a stat după gratii mai bine de o jumătate de an, iar din acest motiv a fost concediat. Ulterior, bărbatul a fost achitat pentru furt calificat, alegându-se, în final, doar cu o amendă penală.

Vasile Geani Butură a fost reținut pe 3 septembrie 2015 și a stat în arest preventiv până pe 20.04.2016, fiind acuzat de vreo 15 infracțiuni de furt.

Bărbatul lucra ca electrician exploatare centrale-stații electrice la termocentrala din Rovinari. Anchetatorii l-au acuzat că în perioada 22 mai 2014 – 4 iulie 2015, în mod repetat, atât pe timp de zi, cât și noaptea, ar fi sustras, personal sau cu ajutorul unor persoane, 82 de mașini încărcate cu cărbune, în vederea valorificării. În total, ar fi fost vorba de 574 tone de cărbune.

Stând mai mult de o lună în arest, Butură a fost concediat, CE Oltenia constatând absența prelungită a salariatului de la locul de muncă.

La patru ani distanță, fostul salariat a fost achitat definitiv pentru infracțiunea de furt calificat în formă continuată. Curtea de Apel Craiova l-a condamnat la amendă penală în sumă de 9.230 lei, transformată în 231 zile-amendă x 40 lei, pentru infracțiunea de tăinuire. Acesta nu a mai plătit amenda, pentru că a stat deja în spatele gratiilor.

Cu achitarea de la Tribunalul Gorj, dar și cu decizia definitivă de la Craiova, Butură a cerut să fie reangajat la vechiul loc de muncă sau pe un alt post și pe o funcție echivalentă calificării și pregătirii sale profesionale. În plus, a mai solicitat ca CE Oltenia să-i achite toate drepturile salariale ce i se cuvin începând cu data încetării măsurii arestului preventiv (20.04.2016) și până la data reangajării. Cererile i-au fost respinse de fiecare dată.

CE Oltenia a susținut în instanță că angajarea personalului se poate face numai în condițiile în care există posturi vacante, în limita numărului de personal aprobat prin Bugetul de venituri și cheltuieli și cu respectarea Contractului Colectiv de Muncă.

Ca atare, Tribunalul Gorj a respins, în decembrie, acțiunea salariatului. „În speța de față, în care contractul individual de muncă al reclamantului a fost desfăcut în baza art.61 lit. b din Codul muncii, efectele acestei măsuri rămân ireversibile, chiar dacă ulterior se demonstrează că arestarea persoanei a fost nelegală sau/și neîntemeiată”, este motivarea instanței.

Fostul electrician a atacat deja sentința, urmând ca magistrații Curții de Apel Craiova să se pronunțe definitiv în această cauză.

Vizualizări: 4,899

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: