Vodislav, re-rejudecat la București

Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis pentru a doua oară la rejudecare dosarul în care medicul gorjean Cristi Vodislav este acuzat de fapte de corupție într-un dosar ce vizează o afacere de acum mai bine de un deceniu derulată de acesta cu Ministerul Sănătății. Magistrații de la instanța supremă au admis apelul procurorilor anticorupție, așa cum au mai făcut și în trecut, după ce instanța de fond i-a achitat pe inculpații din acest dosar, Curtea de Apel București dând până acum două sentințe prin care toți cei trimiși în judecată de DNA au fost găsiți nevinovați.

„Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva sentinței penale nr.70 din 31 ianuarie 2014, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția I Penală, în dosarul nr.7330/2/2007*, privind pe inculpații Baciu Remus Virgil, Druță (fosta Niculescu) Daiana Elena, Vodislav Cristinel Spiridon și Deac Ileana Adriana. Desființează în totalitate sentința penală apelată și trimite cauza spre rejudecare aceleiași instanțe, respectiv Curtea de Apel București”, se arată în decizia Înaltei Curți. La începutul acestui an, dar și în septembrie 2009, judecătorii de la Curtea de Apel București au dat sentințe prin care inculpații erau achitați de acuzațiile formulate la adresa lor de DNA. Înalta Curte a trimis dosarul la rejudecare, dar fără vreun rezultat diferit, ping-pongul continuând, situațiile de acest gen fiind extrem de rar întâlnite. Procurorii DNA susțin condamnarea inculpaților, afacerea anchetată de ei având loc la începutul anilor 2000, când Ministerul Sănătății a achiziționat de la firma medicului gorjean sterilete la prețuri mult peste cele de pe piață.

„În perioada 13 decembrie 2002 – 31 ianuarie 2003, inculpaţii Baciu Remus Virgil şi Druţă Daiana – Elena, în calitate de preşedinte, respectiv membru al Comisiei de licitaţie naţională organizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei în anul 2002 pentru achiziţionarea de produse contraceptive, au înlesnit, cu încălcarea normelor legale, atribuirea către S.C. Vodimedicor S.R.L. Tg. Jiu a unui contract de achiziţie publică în valoare totală de 747.723,96 RON (223.000 USD), având ca obiect achiziţia a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A. Prin acest contract, Ministerul Sănătăţii şi Familiei a achiziţionat sterilete la preţul unitar de 46,15 RON, în condiţiile în care preţul de import unitar al steriletului era de 1,54 RON, iar preţul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea dată prin reţeaua farmaceutică era de 9,06 RON. Astfel, bugetul Ministerului a fost prejudiciat cu suma de 597.116,80 RON (178.000 USD)”, a comunicat DNA la momentul înaintării rechizitoriului către instanța de judecată.        

Între timp, Curtea de Apel a constatat de două ori nevinovăția celor acuzați și, în plus, a refuzat și confiscarea unor sume de bani de la aceștia. „Respinge, ca nefondată, cererea de confiscare a sumei de 67.000 RON de la inculpatul BACIU REMUS VIRGIL şi respectiv a sumei de 25.150 RON de la inculpata DRUŢĂ (fostă Niculescu) DAIANA ELENA. În baza art.357 alin.2 lit.c din Codul de procedură penală, dispune ridicarea măsurii sechestrului asigurător, care a fost instituită, până la concurenţa sumei de 5.971.168.000 ROL, asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor BACIU REMUS VIRGIL, DRUŢĂ (fostă Niculescu) DAIANA ELENA, VODISLAV CRISTINEL SPIRIDON şi DEAC ILEANA ADRIANA şi a martorului ANDREI CONSTANTIN”, deciseseră magistrații Curții de Apel la începutul anului. Acum, pentru a treia oară, ei sunt chemați să dea un nou verdict în acest dosar, dosar care tinde să devină unul dintre cele cu o perioadă foarte lungă de timp până să primească o sentință finală.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: