Vremea rea sperie agricultorii din Gorj

Deşi părea că am scăpat de temperaturile scăzute, vremea rea s-a instalat în ultima săptămână a lunii martie. Culturile de plante, de la nivelul judeţului Gorj, nu au fost afectate, însă un val de temperaturi negative ar fi fatal pentru pomii fructiferi.

„Culturile nu au fost afectate de vremea rea. Caişii au înflorit, dar nu au fost afectaţi. Dacă se înregistrau peste 12 ore de temperaturi negative, atunci întâmpinam probleme la pomi, dar nu a fost cazul. Celelalte culturi nu au nicio problemă”, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj, Valentin Priporeanu.

În ceea ce-i priveşte pe fermieri, a fost semnalat un singur caz, în comuna Cruşeţ, unde vântul a rupt folia de pe un solar: „Am stat de vorbă cu fermierii care au solarii. Avem un fermier de la Cruşeţ care a solicitat ajutor pentru că s-a rupt folia, din cauza vântului puternic, săptămâna trecută. A făcut o cerere, a fost o comisie, aşteptăm să mergem la evaluare să vedem care-i paguba”, a adăugat Valentin Priporeanu.

De asemenea, în situaţia în care la sfârşitul lunii aprilie se vor înregistra temperaturi negative, producţia este compromisă: „În alte părţi a fost mai rău pentru că a nins, a fost îngheţ. Noi sperăm să nu continue şi să vină alt val de frig pentru că acum au înflorit mai mulţi pomi. Cu cât faza de vegetaţie este mai avansată, cu atât sunt pagubele mai mari când vin temeperaturi negative. Dacă vom avea un val de temperaturi negative la sfârşitul lunii aprilie, atunci producţiile scad drastic. Unele chiar sunt compromise” a declarat Priporeanu.

Vizualizări: 971

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: