Vulpile și mistreții, vânați pentru verificarea stării de sănătate

Se împușcă vulpi din toate ocoalele silvice de stat sau particulare pentru a se recolta probe în vederea depistării unor eventuale focare de rabie. Mai mult decât atât, se verifică și modul în care a reacționat organismul acestor animale la vaccinarea făcută în urmă cu două luni. Și mistreții care sunt vânați în această perioadă sunt supuși unor analize de laborator pentru a nu suferi de pestă porcină sau trichineloză. Până în acest moment, nu a fost depistat niciun caz de acest gen în județul Gorj.

În laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară sunt așteptate vulpi de la toate ocoalele silvice din județul Gorj pentru a fi supuse unor analize. Aceste vânători de control au ca și scop depistarea unor focare de rabie în mediul silvic. Şi vânătorii care împușcă în această perioadă mistreții trebuie să ducă probe la laborator pentru a se asigura că animalul nu suferă de pestă porcină sau trichineloză. La analizele făcute până în prezent nu a fost depistat niciun animal bolnav. „Acțiunile pe care le derulăm în perioada asta sunt foarte importante pentru că recoltăm probe din mediul silvatic pe vulpi împușcate pentru depistarea rabiei și la mistreți vânați pentru depistarea pestei porcine și trichineloză. Sunt acțiuni strategice de importanță națională. Până în acest moment nu avem niciun porc mistreț diagnosticat cu trichineloză sau pestă porcină și nicio vulpe cu rabie. Am efectuat peste 20 de analize la vulpile împușcate și este în regulă”, a declarat Ion Iliuță, director DSVSA Gorj.

Se verifică dacă vulpile au fost imunizate

Probe recoltate de la vulpile împușcate vor ajunge și la un laborator din București pentru a se stabili modul în care organismul acestora a reacționat la prima imunizare împotriva rabiei, acțiune care s-a desfășurat în urmă cu aproximativ 60 de zile. „În felul acesta noi verificăm și cum a mers imunizarea pe rabie. Pentru că în urmă cu două luni, pentru prima dată în județul Gorj am organizat două tipuri de distribuire a momelii pentru imunizare împotriva rabiei, direct la vizuină și/sau din avion. Facem aceste vânători de control să vedem dacă vulpile împușcate au reacționat în urma imunizării. Aceste probe se lucrează la București”, a mai spus Iliuță.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: