Zâmbeşte, eşti la camera ascunsă!

Era 30 octombrie, anul 1938, şi Hitler se pregătea să aducă Halloween-ul în casele polonezilor şi ale cehoslovacilor. În acest timp, peste ocean era linişte. Americanii îşi sculptau liniştiţi dovlecii şi îi chemau pe curierii de la Ku Klux Klan să îi orneze cu torţe fioroase rămase de la vânătoarea de cioroi. Acalmia a fost întreruptă însă brusc de o ciudată transmisie radiofonică. Vocea gravă şi tremurândă a lui Orson Welles anunța publicul larg că marţienii au invadat Terra. Emisia a durat 60 de minute, a fost prezentată sub formă de jurnal de ştiri şi nu a fost întreruptă de publicitate. Efectul a fost incredibil. Panica a cuprins sute de oraşe americane şi zeci de mii de cetăţeni şi-au trezit copiii din somn, pregătindu-i pentru viaţa plină de lipsuri din buncăre. Abia în zilele următoare, când isteria atinsese deja cote alarmante, s-a clarificat totul: fusese un simplu teatru radiofonic, iar Welles nu făcuse decât să citească pasaje din romanul ”Războiul lumilor” al ”aproape omonimului” său, H.G. Wells. De atunci, informaţia a început să circule mai liber, între timp a apărut internetul şi în Africa, iar farsele mediatice sunt mult mai greu de îndeplinit.

Totuşi, tabloidul american Weekly World News aproape că a reuşit să egaleze farsa celebrului actor şi regizor anunţând, în urmă cu câteva zile, că Facebook-ul se va închide pe 15 martie şi nimeni nu îşi va mai putea accesa conturile. În ciuda faptului că apăruse într-un ziar cu credibilitate zero, articolul părea bine făcut, conţinea mai multe declaraţii ale fondatorului Facebook-ului şi a fost imediat preluat de agenţii din toată lumea. Sintagma ”Facebook se închide” a devenit, pentru câteva zile, cea mai căutată de pe Google. La noi, de exemplu, au luat-o de bună Ziarul Financiar, Wall Street şi, desigur, Libertatea. Cât despre reacţiile directe, ale cititorilor publicaţiei americane, acestea au fost comparabile cu cele despre care vă spuneam mai sus, alea din 1938. Vă citez doar două dintre ele (traduse): ”Nu pot să cred că se închide pe 15 martie! E un coşmar! Trebuie să facem ceva în legătură cu asta!” şi ”Vă implor, nu închideţi Facebook-ul. Viaţa mea gravitează în jurul Facebook-ului!”.

Abia comentacii ulteriori, mult mai târziu, au descoperit că autorul articolului publicase recent şi alte materiale excepţionale, din care amintesc: "Oprah va face o emisiune dezbrăcată complet", ”Justin Bieber a fost clonat” şi ”Michael Jackson a fost zărit pe lună”. Morala? Excepţionalul nivel al circulaţiei informaţiei de azi poate fi tocmai acela care asigură succesul unei farse. E drept că o şi poate demonta rapid, dar imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi anunţat public, într-un cotidian serios şi de mare tiraj din SUA sau Marea Britanie, că Rusia tocmai a lansat zece rachete nucleare spre Statele Unite. Eh? Acelea ar fi momentele în care n-am vrea ca oamenii să se pripească.

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: