Zece mii de deţinuţi ar putea fi graţiaţi de parlament

Doi parlamentari ai actualei puteri, Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, cel din urmă fiind preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, au iniţiat un proiect de lege despre care se va mai vorbi mult şi bine de acum încolo, pentru că demersul lor vizează graţierea câtorva mii de persoane condamnate la puşcărie în ultimii ani.  Pedepsele de până în şase ani ar urma să fie graţiate, la fel ca şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţă, în timp ce faptele pedepsite cu până la patru ani de închisoare, precum şi amenzile, ar urma să fie amnistiate.

Măsura ar duce la eliberarea a vreo 10.000 de deţinuţi, printre persoanele aflate acum în spatele gratiilor fiind şi Adrian Năstase, dar şi foştii directori din minerit Ionel Manţog şi Ion Vulpe. Mădălin Voicu spune că nu s-a gândit la Năstase atunci când a iniţiat proiectul de lege, proiect care a fost însă discutat în forurile interne ale USL. Măsura nu s-ar aplica pentru faptele comise cu violenţă, pentru recidivişti, pentru evazionişti, etc.

Graţierea nu se aplică recidiviştilor

Aceste prevederi sunt cuprinse în proiectul de lege intitulat "Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse". Iniţiativa legislativă a celor doi deputaţi prevede, totodată, şi graţierea minorilor trimişi într-o şcoală specială de muncă şi reeducare. De asemenea, proiectul legislativ prevede graţierea cu o treime a pedepselor cu închisoarea între 6 şi 8 ani inclusiv, graţierea cu o cincime a pedepselor cu închisoarea între 8 şi 10 ani inclusiv.

Proiectul de lege prevede că de la aceste graţieri şi amnistieri sunt excluşi cei recidivişti prin condamnări anterioare sau condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă. Cei care au săvârşit infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate în mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală, incest, tâlhărie, înşelăciune, delapidare, ultraj, tortură, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupefiante, proxenetism nu beneficiază de prevederile acestui proiect de lege.

De asemenea, cei care au săvârşit infracţiuni prevăzute de Legea siguranţei, de Legea combaterii evaziunii fiscale şi de Legea privind combaterea traficului şi consumului de droguri nu pot beneficia de aceste prevederi ale proiectului de lege.

Proiectul de lege prevede că persoanele graţiate care, în curs de trei ani, săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa pe lângă pedeapsa stabilită şi pedeapsa graţiată. Proiectul de lege are numărul de înregistrare 331/2012, fiind adresat Biroului Permanent al Camerei în data de 2 octombrie.

MOTIVE

În expunerea de motive a proiectului de lege cei doi iniţiatori argumentează necesitatea adoptării unor astfel de reglementări legale prin necesitatea oferirii posibilităţii ca persoanele condamnate care au săvârşit infracţiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat şi cele care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare să beneficieze de clemenţa legiuitorului. Un alt argument invocat de iniţiatori se referă la ameliorarea supraaglomerării penitenciarelor.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: