Zeci de drumuri blocate. Vezi recomandările autorităţilor!

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (16:30) circulaţia este întreruptă, din cauza poleiului, a zăpezii şi a viscolului, pe următoarele artere rutiere:

• Autostrada A2, sectorul Bucureşti – Lehliu-Gară;

• DN 2(E85) Buzău – limită Vrancea;

• DN 11A Oneşti (BC) – Adjud (VN) – Podu Turcului (BC) – Bârlad (VS);

• DN 1D Albesti-Paleologu (PH) – Urziceni (IL);

• DN 22 Râmnicu Sărat – Băile (BZ);

• DN 23A Milcovul – Ciorăşti (VN)(drum naţional secundar);

• DN 23B Măicăneşti – Ciorăşti (VN)(drum naţional secundar);

• DN 2C Costeşti (BZ) – Slobozia (IL);

• DN 2N Bogza – Dumbrăveni – Jitia (VN)(drum naţional secundar);

• DN 2R Jitia – Vintileasca (VN)(drum naţional secundar – în prelungirea DN 2N);

• DN 2B Buzău – Brăila;

• DN 2D Focşani – limită judeţ Covasna;

• DN 23 Focşani – limită judeţ Brăila;

• DN 2M Focşani – Odobeşti – Andreiaşu (VN);

• DN 2L Tişiţa – Satu Nou;

• DN 2G Bacău – Comăneşti;

• DN 2F Bacău – Vaslui;

• DN 28A Târgu Frumos – Paşcani (IS);

• DN 24C Rădăuţi-Prut (BT) – Vânători (IS);

• DN 15D Piatra Neamţ – Roman – Negreşti (VS);

• DN 24A Murgeni – Huşi (VS).

DN 25A Fundeni (GL) – Năneşti (VN)(drum naţional secundar) a fost deszăpezit, însă nu se mai permite accesul autovehiculelor dinspre DN25 către DN23, care a fost închis.

Sunt probleme şi pe DN24(E581) Tişiţa (VN) – Cosmeşti (GL), care, pentru scurt timp, a fost închis pentru deszăpezire.

Pe DN 5 Bucureşti – Giurgiu traficul rutier a fost reluat începând cu ora 8:00, cu menţiunea că autotrenurile circulă grupat, fiind însoţite de echipaje de poliţie rutieră. Pe partea carosabilă există porţiuni cu gheaţă şi polei. Le recomandăm conducătorilor auto să nu se angajeze în depăşiri.

Pe A1 Bucureşti – Piteşti şi A2 Lehliu-Gară – Cernavodă se circulă în condiţii de iarnă.

Precizăm, totodată, că sunt impuse restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale, astfel:

Restricţie pentru traficul greu peste 3,5 tone

- DN 2 Bucuresti – Urziceni – Buzău;

- DN 10 Buzău – Braşov;

- DN 5B Ghimpaţi – Giurgiu.

Restricţie pentru traficul greu peste 7,5 tone

- DN 3A Lehliu-Gară – Feteşti;

- DN 71 Fieni – Sinaia;

- DN2 Tişiţa (VN) – limită judeţ Bacău;

- DN 1A Vălenii de Munte – Cheia – Săcele; se are în vedere închiderea totală a acestui drum, pe relaţia Ploieşti – Cheia – Săcele, începând cu ora 18:00.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizarea cu cod portocaliu, conform căreia, în intervalul 5 februarie, ora 18 – 8 februarie, ora 10 va ninge viscolit în sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, viteza vântului va depăşi la rafală 70-80 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m. Viscolul se va manifesta în noaptea de 5 spre 6 februarie în sudul Moldovei şi în Bărăgan, apoi se va extinde spre celelalte regiuni menţionate, atingând intensitatea maximă în perioada 6 februarie ora 14 – 7 februarie ora 18.

Notă: La începutul intervalului, în Dobrogea şi estul Munteniei vor mai fi precipitaţii mixte şi se va menţine poleiul.

De asemenea, pentru nordul şi centrul Moldovei, Banat şi zona de munte a fost emisă atenţionare cu cod galben. Va continua sa ningă, iar vântul va avea viteze de până la 30-40 km/h.

În aceste condiţii, le recomandăm insistent conducătorilor auto să nu pornească la drum. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, îi sfătuim pe şoferi să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.). De asemenea, trebuie luat în calcul şi riscul înzăpezirii, iar în acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă şi un telefon mobil cu adaptor la priza auto (recomandat ar fi mai multe telefoane mobile, conectate la reţele diferite).

În situaţia în care şoferii constată că stratul de zăpadă îngreunează din ce în ce mai mult circulaţia, este indicat ca aceştia să-şi continue drumul până în cea mai apropiată localitate, unde pot găsi adăpost, iar autovehiculul poate fi supravegheat. Acesta trebuie oprit în afara carosabilului pentru a nu împiedica intervenţia utilajelor de deszăpezire.

Mâine se va circula extrem de greu în oraşele în care a nins sau va ninge abundent. Aşadar, le recomandăm posesorilor de autoturisme să folosească transportul în comun.

Mare atenţie! Din cauza ploii, stratul de zăpadă existent pe unele drumuri a devenit alunecos. De asemenea, ploaia spală materialul antiderapant, iar temperaturile scăzute favorizează producerea poleiului.

Totodată, le recomandăm pietonilor să se angajeze în traversare prin locurile marcate şi semnalizate doar după ce şoferii au oprit pentru a le acorda prioritate. Spaţiul de frânare creşte semnificativ pe carosabil alunecos.

Îi atenţionăm pe conducătorii auto că nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contravenţie şi se sancţionează cu reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile şi cu amendă de la 6 la 8 puncte (de la 420 la 560 de lei).

Reamintim, de asemenea, obligaţia conducătorilor de vehicule de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: